Societat

ucraïna

refugiats

Obre amb cues a Barcelona el punt d’acollida d’ucraïnesos

Molts refugiats hauran de tornar un altre dia perquè calia cita prèvia

S’hi tramita una protecció temporal per residir i treballar però només hi faran nit casos urgents

El centre d’acollida de refugiats ucraïnesos al pavelló 7 de Fira de Montjuïc de Barcelona va obrir ahir portes amb cues i sense resoldre la situació de la majoria dels presents perquè calia demanar cita prèvia i no en tenien. El centre de recepció, acollida i derivació (Creade) que ha habilitat el Ministeri d’Inclusió del govern espanyol és el pas obligat dels refugiats ucraïnesos per poder residir, treballar i disposar de drets socials durant la seva estada inicial d’un any, ampliable a tres.

El govern espanyol ha posat en servei el telèfon 91 047 44 44 perquè es pugui demanar cita prèvia al Creade de Barcelona i rebre informació en espanyol i ucraïnès. Un cop obtinguda la cita prèvia, els refugiats que es presentin al centre de recepció passaran a una sala de la Policía Nacional, on un equip d’una cinquantena de persones farà els tràmits d’identificació i acollida. La resolució de protecció temporal que se’ls concedirà inclourà foto de carnet, empremta digital i un NIE que els permetrà obtenir permís de residència i treball i accedir als serveis socials.

Al mateix centre seran atesos per personal especialitzat del ministeri que els informarà dels seus drets. En cas que requereixin allotjament d’emergència, se’ls facilitarà en els hotels habilitats expressament.

Si requereixen serveis d’acollida se’ls derivarà cap al sistema d’acollida habilitat, segons informava ahir el govern espanyol. Es tramitarà tota la documentació de les vuit del matí a les vuit del vespre però el centre estarà obert les 24 hores durant tota la setmana per atendre les arribades d’emergència.

En aquest sentit, l’executiu espanyol informa que el Creade de Barcelona no hostatjarà refugiats, tot i que disposarà de 200 llits per al “descans”, perquè la funció és derivar les persones que necessiten sostre als serveis habilitats per la Generalitat i l’Ajuntament. Així, tant un govern com l’altre tenen al mateix centre un lloc d’acollida i informació perquè són aquestes administracions les competents en la prestació dels serveis a la ciutadania.

El centre és atès per una cinquantena de persones, entre voluntaris i tècnics en suport psicosocial, infància, atenció social, logística, manutenció i acompanyament. També la Creu Roja té un espai d’atenció al Creade, que disposa dels serveis de menjador, infermeria i ludoteca.

LA XIFRA

151
menors no acompanyats
ja han arribat, 132 a través d’una entitat de Terrassa que ja ajudava nens de Txernòbil.

Ja n’han arribat uns 8.000 i se n’esperen més

A Catalunya han arribat uns 8.000 refugiats ucraïnesos però el govern català n’espera més, tal com informava ahir a TV3 la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que va deixar clar que, ara com ara, no se sap quants es quedaran al país perquè, un cop fet el registre, part dels demandants pot ser que es vulguin traslladar a altres punts de l’Estat on tenen vincles. Verge no va dubtar a criticar “l’enfocament molt centralitzat” de l’acollida que fa el govern espanyol també a la Fira de Barcelona, tot i que serà el govern català qui haurà de prestar als afectats els serveis d’allotjament, sanitaris, educatius i socials, junt amb els ajuntaments. La consellera alerta que l’acollida s’ha de fer de manera organitzada i amb coneixement de les administracions i entitats especialitzades, i per això va demanar als ciutadans que vulguin col·laborar que ho facin a través de les administracions i entitats, i no de forma individual i pel seu compte. A més del Creade de la Fira, la consellera va informar que també es facilita el registre a les comissaries provincials de la Policía Nacional de les altres demarcacions i es pretén ampliar els punts pel territori per no haver d’anar obligatòriament a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona