Educació

Òmnium donarà suport jurídic a les famílies que denunciïn el 25% de castellà

L’entitat presenta un escrit d’oposició a la demanda que afecta l’escola de Canet

El TSJC es nega a retirar la mesura cautelar a una aula del Turó del Drac

Òmnium Cultural ha decidit fer un pas més en la defensa de l’escola catalana i posarà els seus serveis jurídics a disposició de les famílies que s’enfrontin als tribunals contra la imposició del 25% en castellà. Ja ho ha fet amb les famílies de l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar, que s’han personat en la causa judicial iniciada per una família que demanava un 50% de castellà a l’aula de P5-A. El TSJC ha imposat, com a mesura cautelar, que es faci en castellà el 25% de les hores lectives, mentre no dicta sentència. Justament ahir el TSJC va comunicar a les famílies que no acceptava el recurs contra la mesura cautelar i manté la imposició del 25% de castellà.

Òmnium ha presentat un escrit d’oposició a la demanda que afecta l’ensenyament al curs de P5 en què demana que es revoqui qualsevol imposició de modificar el pla lingüístic del centre. “Òmnium es posa al servei de les famílies organitzades de l’escola Turó del Drac perquè volem enfortir la resposta ciutadana davant dels atacs del poder de l’Estat contra el model d’escola catalana.” Així ho va manifestar ahir el president de l’entitat, Xavier Antich, que va qualificar el cas del Turó del Drac com a “paradigmàtic perquè és un cas de país, i com a societat civil no ens volem quedar amb els braços plegats”. El cas del Turó del Drac no és únic, ja que en aquests moments s’està impartint el 25% de l’ensenyament en castellà a 35 aules. Però sí que ha estat l’única escola en què altres famílies, 28 en total, han presentat batalla judicial perquè entenen que la imposició decretada arran de la denúncia d’una sola família afecta els seus fills i filles.

L’advocat de les 28 famílies, Benet Salellas, va explicar que l’escrit d’oposició inclou tres informes sociolingüístics i arguments legals que justifiquen que cap llei, ni espanyola ni catalana, qüestiona la immersió lingüística. L’escrit apunta també a Europa, ja que “el TSJC no pot vulnerar acords internacionals de protecció de llengües minoritzades”, segons Salellas. L’objectiu és aconseguir una sentència favorable que serveixi com a jurisprudència perquè cap escola hagi de canviar el seu projecte lingüístic per imposició judicial.

Òmnium dona suport a la vaga que tres sindicats docents i un d’estudiants han convocat avui contra la sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a tot el sistema educatiu, i demana que la ciutadania es mobilitzi.

LA FRASE

A Canet no hi ha hagut mai cap conflicte lingüístic a les escoles
Roger Soler
Pare de l’escola Turó del Drac

LA XIFRA

28
famílies
de 30 alumnes de P5 del Turó del Drac, d’un total de 48 infants, s’han personat a la causa judicial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona