Medi ambient

Medi ambient

Un veí problemàtic

El Consorci de l’Estany de Banyoles farà un estudi per saber els hàbits i l’abast de la població de coipús

Es tem que pugui provocar un desequilibri en l’ecosistema

El coipú, un mamífer invasor originari de l’Amèrica del Sud i que a Catalunya ha arribat per França, està fent anar de corcoll el Consorci de l’Estany de Banyoles , l’organisme que vetlla per la conservació i la millora de l’ecosistema d’aquest espai protegit. El nouvingut s’alimenta de les mateixes plantes que necessiten les espècies autòctones (per exemple, el joncar i la mansega, que és una espècie de flora protegida) i es tem que, si la seva presència va a més, anirà en detriment d’aquestes últimes i provocarà un desequilibri en l’ecosistema.

Més enllà de les batudes

El consorci i els Agents Rurals han anat fent batudes, que no sempre han donat bon resultat. En l’última, desplegada el cap de setmana passat, no en van trobar cap, però hi ha constància de la seva presència. En una de les basses del parc de la Draga se n’han vist, tant d’adults com de petits. Si bé les batudes es continuaran fent, s’ha decidit elaborar un estudi de camp per esbrinar quants exemplars hi ha i quines són les zones que solen freqüentar, quin és el seu grau d’adaptació a aquest territori, on tenen els caus, etc. Està previst també consultar els tècnics de territoris que hi tenen experiència, com ara la Comunitat Foral de Navarra i la Camarga, assenyala el director del consorci banyolí, Albert Tubert. “La veritat és que a Catalunya anem una mica a les palpentes i no es va més enllà de les batudes”, admet. En el darrer ple municipal, l’Ajuntament va aprovar transferir una partida al consorci per finançar l’estudi.

El primer exemplar va ser localitzat i eliminat pel personal del consorci a prop de l’estany el març del 2020, just abans que s’ordenés el confinament per la pandèmia de la covid-19. Des d’aleshores, se n’han eliminat una desena, una part petita de la població que se sospita que hi ha a la zona si tenim en compte l’observació que s’ha fet.

El coipú (Myocastor coypus) té una aparença que recorda una rata o, segons com, una llúdriga. Al segle XIX va arribar a Europa, importat per la indústria pelletera, que els criava en granges. Alguns exemplars que se’n van escapar van expandir l’espècie pel continent. Durant la dècada dels vuitanta, es van trobar les primeres poblacions estables de coipú a la península Ibèrica (al País Basc), i el 2012, a la demarcació de Girona (a l’Empordà).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona