Administracions

DAVID ALQUÉZAR

DELEGAT TERRITORIAL DE LA GENERALITAT A LA VEGUERIA DEL PENEDÈS

“Hem marcat les prioritats i el full de ruta del Penedès”

David Alquézar confia que el desplegament dels serveis territorials de la Generalitat al Penedès permetrà aprofitar tot el potencial que les comarques del Penedès tenen conjuntament dins la vegueria i mostrar-ne les fortaleses

La implantació es durà a terme en dues fases: quatre serveis territorials el 2022 i quatre més el 2023

ENGINY
David Alquézar, alcalde de Sant Martí de Tous des del 2007, ha combinat l’alcaldia amb el seu càrrec com a enginyer municipal a l’Ajuntament de Vilafranca. El 2021 és nomenat delegat, i deixa la feina per prioritzar la definició dels processos de planificació i desenvolupament dels sistemes de funcionament de la vegueria. Propi d’un enginyer.
Hem treballat per fer aquest desplegament amb el consens de les quatre comarques

La delegació territorial de la Generalitat a la vegueria del Penedès ha tancat el mes de març amb l’esperat anunci del desplegament dels primers serveis territorials de la Generalitat pensats en clau de vegueria. David Alquézar, delegat des del juny del 2021, va presentar el projecte acompanyat dels consellers de la Presidència, Laura Vilagrà, i de Vicepresidència, Jordi Puigneró, en un acte a Sant Sadurní d’Anoia.

Heu anunciat el desplegament dels primers serveis territorials de la vegueria del Penedès. Què ha d’entendre el ciutadà d’aquest primer pas?
Aquest desplegament demostra l’aposta decidida del govern de la Generalitat pel Penedès i dona resposta a la necessitat de treballar amb una visió territorial real. Aquest desplegament és un pas endavant molt important, perquè ara posarem les bases que ens permetran aprofitar tot el potencial que hi ha al territori.
Quin és el punt de partida?
El punt de partida és una anàlisi profunda del territori i la relació amb totes les conselleries a partir del consens territorial. La vegueria del Penedès és l’única que ha nascut per clam popular, i això ens dona una força immensa, que s’afegeix a la resta de fortaleses que tenim com a territori: la proximitat a les grans àrees metropolitanes, el paisatge que ens significa, una història clara, i el potencial econòmic i social que tenim. La del Penedès és una vegueria recent, però és la quarta de Catalunya quant a població, i això remarca la capacitat que tenim, juntament amb la singularitat que genera el paisatge i la qualitat de vida.
El desplegament dels serveis territorials arriba per consens. Per què és tan important?
És clau. Hem treballat per poder fer aquest desplegament amb l’acord de les quatre comarques que integren la vegueria i de les quatre capitals. L’anàlisi prèvia ens ha permès fer una fotografia de la situació actual i marcar prioritats i un full de ruta a l’hora de definir el desplegament.
Com es farà aquest desplegament?
Es farà en dues etapes. La primera, dins del 2022, i la segona, el 2023, amb el desplegament de quatre serveis territorials per etapa. Això és importantíssim i demostra que hem sabut traçar el camí que haurem de seguir en el futur més immediat.
Com s’ha decidit la ubicació de cadascun d’aquests serveis?
El més important no és la ubicació, sinó que ho farem a partir del consens. Entenem que la pandèmia de la covid-19 ens ha portat noves maneres de treballar i, per tant, hem de garantir que allò que desplegarem té una permeabilitat entre els diversos territoris. Per tant, aquí el que és important no és quin servei posem a cada capital de comarca, sinó que establirem una metodologia de treball i d’implantació al territori, on els espais de la Generalitat en cadascuna d’aquestes capitals hauran de ser permeables amb els diversos serveis. Això què vol dir? Per molt que tinguem Acció Climàtica a Vilafranca o Educació a Vilanova, aquests espais hauran d’estar també disponibles perquè algú d’Acció Climàtica pugui anar a treballar a Vilanova quan convingui i hauran de ser permeables amb els diversos serveis territorials. Arran de la pandèmia hem après tot el que suposa el teletreball i la possibilitat de disposar d’oficina sense paper o sense taula assignada, i això és beneficiós per al projecte.
Quins serveis es desplegaran el 2022 i quins el 2023?
En la primera fase, es desplegaran Educació a Vilanova, Acció Climàtica a Vilafranca, Drets Socials al Vendrell, i Vicepresidència, Territori i Polítiques Digitals a Igualada. I el 2023, es desplegaran els serveis d’Empresa i Treball al Vendrell, Economia a Vilanova, Cultura a Vilafranca, i Salut a Igualada.
Què en traurà, el Penedès, d’aquest desplegament?
L’objectiu és avançar en la visió descentralitzada del Penedès i començar a apropar la visió del govern al territori. De fet, aquest és l’objectiu de la delegació des del minut zero. Hem treballat en aquesta línia amb els consells de direcció des del primer dia per avançar en la visió territorial respecte a una regió sanitària pròpia, una regió policial o d’emergències pròpia, la territorialització del Pacte Nacional per la Indústria, o qualsevol línia estratègica de les diferents conselleries amb una visió de Penedès. Tots aquests són debats oberts al Penedès, però hi estem treballant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia