Medi ambient

La demarcació es prepara per a la campanya forestal d’estiu

El projecte transfronterer ‘Cooperem’ ha permès desbrossar 240 hectàrees a la comarca i a l’altre costat de l’Albera

El Consorci de les Gavarres i els municipis treballen en altres fronts

El projecte quadriennal Cooperem, una iniciativa transfronterera coparticipada per la Diputació i la Generalitat –al sud de l’Albera– i el departament francès dels Pirineus-Orientals, al nord, finalitza amb la desbrossada directa de 240 hectàrees per prevenir incendis a l’Alt Empordà. Ja s’han executat els darrers treballs previstos l’any passat per reduir vegetació en diversos punts estratègics del corredor d’infraestructures del Llobregat d’Empordà (N-II i AP-7), i protegir els municipis de la comarca i el massís de l’Albera davant el risc d’un altre incendi tan devastador com el que es va produir el juliol del 2012, ara fa deu anys. En total, hi han invertit mig milió d’euros subvencionats pels Feder i compten haver millorat la protecció en un àmbit que comprèn unes 36.000 hectàrees.

Han estat dues actuacions que s’han portat a terme els darrers mesos i que han anat a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i la Diputació de Girona. En la primera, s’han desbrossat 25,5 hectàrees i s’han arranjat 8 quilòmetres de vials forestals, amb un cost total de 62.712 euros. I en la segona, de la Diputació, s’ha netejat el sotabosc i s’ha eliminat massa forestal en 85 hectàrees de superfície, amb un cost de 114.187 euros. Aquesta darrera acció s’ha centrat en la zona de Sant Martí del Forn de Vidre, a la Jonquera, i en la dels Banys de la Mercè, que afecta Capmany, Biure i Darnius.

En tots dos casos, els treballs efectuats han estat l’aclarida d’arbres morts, malalts o mal formats, l’estassada de matoll, la poda i el trossejament de restes vegetals generades. L’objectiu perseguit ha estat trencar la continuïtat horitzontal i vertical de les masses forestals per prevenir que les flames avancin incontroladament en reduir el combustible disponible. El projecte és el resultat de la unió d’esforços i la col·laboració dels departaments d’Interior - Bombers i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Servei Departamental d’Incendis i Socors dels Pirineus Orientals, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, l’Oficina Nacional de Boscos i el SIVU des Albères.

Ahir, representants institucionals i tècnics del projecte van reunir-se a la Jonquera per fer balanç del quadrienni 2018-2021 i van aprofitar per visitar les darreres actuacions. Hi van assistir l’alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez; el diputat de Medi Ambient, Lluís Amat; el director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy; la directora dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez; el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Alfons Quera, i el regidor de l’Ajuntament de la Jonquera Jordi Picornell. El director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy, va recordar que feia “deu anys dels focs de l’Alt Empordà, l’estiu del 2012, una catàstrofe que va posar de manifest la necessitat de millorar la coordinació operativa entre els efectius d’emergències de banda i banda de la frontera, i també la necessitat d’intervenir de forma preventiva en un territori molt sensible” pel corredor d’infraestructures, sumant-hi la línia del TAV abans de les boques sud dels túnels transpirinencs, que el travessen. “El Cooperem ha millorat aquestes capacitats i, d’aquesta manera, les condicions de resposta davant les emergències són molt millors, juntament amb l’increment de recursos que hem destinat tots els socis tant pel que fa a efectius com a recursos tècnics”, reblava Martinoy.

Un “punt i seguit”

“Hem tancat el projecte, però no és un punt final. És un punt i seguit. Quan parlem de prevenció d’incendis, és important fer actuacions visibles, però també és imprescindible fer-ne el manteniment, que és el que dona la garantia que tot el que s’ha fet funcionarà”, avançava la directora territorial d’Acció Climàtica, Elisabet Sánchez. En el programa de prevenció d’incendis forestals 2022-2025, tenen prevista la partida pressupostària per fer-hi manteniment i van acordar amb els socis continuar amb la col·laboració transfronterera.

Finalment, el diputat de Medi Ambient de la Diputació, Lluís Amat, va destacar: “Hem preparat el territori per intentar evitar que el foc salti d’un costat a l’altre de l’N-II i l’AP-7 i generi una gran emergència com va ser la de l’any 2012.”

Una actuació estratègica
El corredor d’infraestructures és el principal eix de comunicació entre la península Ibèrica i la resta del continent. Es tracta d’una zona de gran importància per la quantitat de vehicles que hi circulen, sobretot en l’època estival, i perquè la tramuntana acanalada pel coll del Pertús i la Jonquera ressegueix les carreteres N-II i AP-7 de nord a sud.El projecte ha determinat els punts de salt natural del foc com a conseqüència del moviment del vent, com el pont d’Espanya, el Mas del Forn de Vidre i els Banys de la Mercè. En aquestes zones els Bombers han definit àrees de baixa càrrega de combustible al llarg del corredor d’infraestructures per crear dificultats a l’avanç del foc i generar oportunitats d’atac per als serveis d’extinció. L’objectiu és que el foc no passi d’un costat a l’altre de les dues vies, com va ocórrer en els grans incendis del 2012 a l’Alt Empordà, que més tard van motivar la creació del projecte Cooperem.Aquestes mesures preventives ajudaran a afrontar la campanya d’incendis forestals d’aquest estiu, que començarà el 15 de juny i que es preveu complicada per la sequera que hi ha hagut a les comarques gironines i a la resta de Catalunya durant els últims mesos.De fet, en els quatre anys del projecte, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Diputació de Girona i el SIVU des Albères han dut a terme treballs forestals de prevenció d’incendis en 240 hectàrees, amb una inversió de prop de mig milió d’euros, dels quals el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural n’ha assumit el 57%, la Diputació de Girona el 32% i el SIVU des Albères l’11%.A banda de les dues actuacions detallades abans, la resta de treballs sobre la vegetació efectuats en el marc del projecte han estat:
Mas de la Comtessa (2018 i 2020)
63,5 hectàrees a la Jonquera per protegir-ne 29.000. En aquest cas, els treballs en aquest punt estratègic tenen l’objectiu de limitar l’abast dels grans incendis en situació de vent de tramuntana, que poden afectar potencialment l’Albera i el corredor d’infraestructures i els nuclis habitats del coll del Pertús.
Coll de Panissars (2019 i 2020)
80 hectàrees a la Jonquera i al Pertús per protegir 7.000 hectàrees des del Pertús fins a Llers i Figueres, en cas que fossin afectades per un possible incendi. En aquest cas, en actuar als dos costats de la frontera, l’efecte de protecció es multiplica.La suma de tots aquests treballs executats ha de protegir una àrea global de 36.000 hectàrees.
El futur, més enllà de Cooperem
La col·laboració entre institucions dels dos costats de la frontera va més enllà d’aquest projecte en concret, tal com es va constatar la setmana passada amb la signatura de la declaració institucional a Perpinyà per impulsar l’Espai Català Transfronterer (ECT) per part de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals.L’objectiu d’aquest nou pas és respondre conjuntament als principals reptes que afronta el territori amb l’evolució del canvi climàtic i en matèria de cooperació transfronterera. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’encarregarà de portar a terme les tasques de manteniment de les zones en les quals s’han fet treballs forestals aquests anys.El projecte Cooperem ha afectat un territori de 10.000 quilòmetres quadrats, més d’1,2 milions d’habitants i 448 municipis, que és en l’actualitat un dels principals nusos de mobilitat transeuropeus de persones i mercaderies. El pressupost total ha estat de 2.556.505 euros, el 65% dels quals els aporta la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

Treballs en altres fronts

Però al marge dels treballs a l’Alt Empordà, les tasques de prevenció tampoc no s’aturen en altres possibles fronts, com ara al massís de les Gavarres. Fonts del consorci de l’espai natural avançaven ahir que aquest 2022 preveuen una actuació de manteniment a l’entorn de l’església de Fitor, al punt de gestió estratègic per atacar un incendi a Can Ribot, on ja havien treballat l’any 2017, i en altres espais lliures.

També s’ha proposat una actuació a Can Vilallonga, a Cassà, en el marc del projecte LIFE AgroForAdapt de la Diputació, per transformar 20 hectàrees de sureda actualment amb sotabosc envellit, i fer-les aptes per a la pastura del ramat de cabres que ja contribueix, en aquest àmbit, a mantenir una càrrega baixa de combustible. I la brigada del Consorci desbrossa les franges de seguretat a l’entorn d’espais amb ús públic, com ara Sant Cebrià dels Alls o Santa Llúcia de l’Arboç.

Els municipis, per la seva banda, executen franges de protecció de nuclis i urbanitzacions, com ara les previstes enguany en diversos punts de Santa Cristina d’Aro o a la Selva, on hi ha hagut queixes per tales excessives.

LES XIFRES

500.000
euros
han invertit la Generalitat, la Diputació i el departament francès per desbrossar espais dins del projecte.
4
anys
ha durat la planificació i execució d’obres que ajuden a preservar 36.000 hectàrees forestals a l’Empordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona