Medi ambient

Les platges metropolitanes emergeixen com a reserva inesperada de papallones

La vegetació dunar conté una composició d’espècies diferent a la que habita als parcs

Se n’hi troben 17 tipus diferents, dels 40 que hi ha a Barcelona

La vegetació dunar de les platges de la zona metropolitana de Barcelona actua com a reserva de determinades espècies de papallones, segons ha tret a la llum el tercer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones. L’estudi, amb participació dels biòlegs del Creaf, n’ha identificat 40 espècies diferents a la zona metropolitana, 17 de les quals habiten també arran de mar. A més, han detectat que la diversitat de papallones en la vegetació dunar és diferent a la dels parcs, de manera que aquests espais costaners guanyen rellevància per conservar la biodiversitat a la ciutat.

L’espècie més abundant a les platges és la blaveta comuna (Polyommatus icarus), que també és molt comuna als parcs, seguida de la migradora dels cards (Vanessa cardui) i de la safranera de l’alfals (Colias crocea), que són més dominants a les platges que als parcs. “Si als parcs veiem deu espècies de papallones que concentren gairebé el 75% de les observacions, a les platges, a causa d’unes condicions ambientals més extremes, el predomini d’unes poques espècies encara és més exagerat i cinc concentren gairebé el 85% de les observacions”, destaca el director del Creaf i catedràtic d’Ecologia de la UAB, Joan Pino.

Quant als parcs metropolitans, les tres papallones més abundants són la blanqueta de la col (Pieris rapae), la blaveta comuna i la papallona del gerani (Cacyreus marshalli), una espècie invasora. Els tres parcs amb més diversitat són el dels Pinetons (Ripollet), el del Canal de la Infanta (Cornellà de Llobregat) i el del Calamot (Gavà). Les 40 espècies diferents que es poden observar a Barcelona suposen un 20% de la diversitat de papallones que hi ha al país.

Un maig potent

L’inici de primavera més fresc de l’habitual ha fet que la temporada ideal per gaudir d’aquests insectes hagi començat fluixa, segon explica Joan Marull, director d’Ecologia de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. Amb tot, prediu que les últimes pluges i les temperatures suaus fan preveure “un mes de maig potent pel que fa a les papallones”.

LA XIFRA

2.205
identificacions
van fer una cinquantena de voluntaris per elaborar l’informe, que es fa en 26 espais diferents

LA FRASE

Les condicions tan extremes i la vegetació particular fa que a les platges només hi hagi certes espècies
Joan Pino
Ecòleg I Director del CREAF


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia