Societat

Giró anima els empresaris a aprofitar els fons Next Generation

La Generalitat ha mobilitzat un 27,1% dels fons ingressats a Catalunya

S’han publicat 31 convocatòries i licitacions per un import de 418,9 milions d’euros

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va encoratjar ahir les entitats locals i empresarials a aprofitar al màxim els fons Next Generation que arribin a Catalunya “encara que les condicions no siguin les òptimes”. Giró, que va ser ahir a Girona per presidir l’acte Fons Next Generation: reptes i oportunitats que es va fer a la seu de la Generalitat, va animar els 150 agents econòmics que hi van assistir a no “tirar la tovallola” i a generar projectes i presentar-los a les convocatòries perquè “nosaltres som aquí per ajudar-los”. Va insistir que els fons són una oportunitat excepcional, i probablement irrepetible, de finançar amb recursos europeus la transformació i la modernització de l’economia catalana. Segons els càlculs del govern, els Next Generation representaran una injecció d’11.000 milions d’euros, aproximadament, a l’economia catalana en els pròxims tres anys, la qual cosa representa igualar en tres anys el volum total de la inversió que la Generalitat ha fet en els últims deu anys.

31 convocatòries

La Generalitat ha publicat un total de 31 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 418,9 milions d’euros. Són actuacions provinents dels fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), que representen un 27,1% dels 1.545,3 milions ingressats (dels 2.056 assignats a la Generalitat fins al moment). En concret, es tracta de 21 convocatòries i 10 licitacions impulsades per diferents departaments de la Generalitat (Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Justícia; Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Drets socials; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball), que es destinaran a cofinançar projectes en àmbits com ara la mobilitat elèctrica, la rehabilitació energètica d’edificis, la millora de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, o la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies.

Des de mitjans del 2021 fins els primers mesos del 2022 s’han assignat a Catalunya 2.509,3 milions d’euros dels fons europeus provinents de convocatòries fetes pel govern espanyol, assignacions directes de Madrid o convocatòries gestionades per Catalunya. Aquest import correspon al 5,1% del total que rebrà l’Estat espanyol: 1.900,5 milions l’any passat i 609,9 milions durant aquest exercici.

49,7 milions a Girona

Les comarques gironines han rebut 49,7 milions d’euros dels fons europeus; 47 per a projectes impulsats l’any passat i 2,7 aquest 2022. Per la via de concessions directes, s’han destinat 3,6 milions a la Universitat de Girona i 44,8 a centres de recerca, empreses, consells comarcals i entitats locals a través de convocatòries públiques.

Barcelona vol 50 milions per canviar el model turístic

redacció

L’Ajuntament de Barcelona vol aconseguir 50 milions d’euros dels fons europeus de recuperació per accelerar 21 projectes amb els quals pretén aconseguir una “transformació real” del seu model turístic “que redundi en la millora de la ciutat”, segons va anunciar ahir el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni.

Collboni i el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, van presentar els projectes que el consistori barceloní ha presentat a la convocatòria del pla de modernització i competitivitat del sector turístic del 2022 del govern que es finançarà amb fons europeus Next Generation.

“Això és passar de paraules a fets, posar recursos per a la transformació real del model turístic”, va subratllar Collboni, que va destacar que el 90% dels projectes que presenta Barcelona a la convocatòria ja estaven previstos per desconcentrar l’oferta turística a Barcelona, i que els 50 milions serviran per “engegar-los alhora, tenir-los acabats el 2025 i escurçar calendaris”.

Els projectes del pla s’agrupen en sis àmbits d’actuació: litoral, Besòs/Collserola, Montjuïc, oferta desconcentrada, mobilitat sostenible i innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia