Salut

estat espanyol

Madrid confirma set casos de verola del mico

Les autoritats sanitàries madrilenyes n’investiguen 24 més

Els Estats Units, Portugal, el Regne Unit i Itàlia també han detectat la malaltia

Primers positius de verola del mico a l’Estat espanyol. La Comunitat de Madrid ha confirmat avui set casos i n’investiga 24 més, han informat avui fonts de la Conselleria madrilenya de Sanitat.

Els casos detectats a la regió madrilenya –cap d’ells greu– estan associats a “dos focus” i la via de transmissió ha estat per contacte molt estret, segons ha explicat el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, en declaracions als mitjans avui al matí.

Convençut que sorgiran més casos, el conseller ha indicat que el que sorprèn de l’aparició d’aquesta malaltia és l’àmplia distribució geogràfica –s’han registrat casos al Regne Unit, el Canadà, els Estats Units, Portugal, França i Itàlia– quan estava “pràcticament erradicada”, després d’haver-se donat alguns casos durant els anys setanta i un brot el 2003.

La verola del mico és una malaltia infecciosa provocada per un virus que pertany a la mateixa família que el de la verola. Els casos es donen sobretot a zones de boscos tropicals del centre i l’oest de l’Àfrica. S’anomena verola dels micos perquè es va detectar primer en aquests animals, però també està present en altres primats i en rosegadors, que la poden transmetre als humans.

Els símptomes que presenta la infecció són febre, maldecap, calfreds, dolor d’esquena i als músculs, cansament i pot provocar inflamació dels ganglis. També pot causar erupcions cutànies, que comencen a la cara i s’estén per altres parts del cos, principalment a les mans i peus. L’erupció pot causar molta picor i passa per diferents etapes abans de formar una crosta i caure. La infecció sol desaparèixer per si sola i durant entre dues i quatre setmanes.

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van activar ja ahir l’alerta sanitària per verola del mico o monkeypox, després d’haver-se detectat a Madrid els primers vuit casos sospitosos, que ràpidament es van elevant a més de vint.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assegurar ahir que no és probable que la verola del mico generi una transmissió important a l’Estat espanyol, però va alertar que cal anar amb compte perquè tampoc es pot descartar. “Estem treballant amb totes les hipòtesis possibles i quan tinguem informació una mica més sòlida s’explicarà i es donaran les dades necessàries”, va dir Simon en declaracions a la premsa en un acte a València.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona