Societat

Soldats de totes les guerres

Malgrat de Mar commemora els 85 anys de l’enfonsament del vaixell ‘Ciudad de Barcelona’, que transportava brigadistes

Un monument en què han col·laborat desenes de voluntaris i un llibre, plats forts del programa d’actes

El 30 de maig del 1937 el vaixell de la companyia Transmediterrània Ciudad de Barcelona va ser torpedinat i enfonsat per un submarí italià davant la costa de Malgrat de Mar. Entre els passatgers hi havia uns 170 brigadistes de diferents nacionalitats que venien a lluitar a la Guerra Civil. N’hi van morir una cinquantena, però només se’n van poder recuperar vuit cossos, que van ser enterrats en el cementiri local. Els ciutadans del municipi es van bolcar en el salvament dels supervivents i en l’auxili posterior. L’any 2012, a instàncies de l’Arxiu Municipal, es va recuperar la història coincidint amb el 75è aniversari de l’enfonsament i en aquests deu anys s’hi ha anat aprofundint, tant en el relat dels fets com, sobretot, en la dimensió humana de l’episodi. , 85 anys després, la població maresmenca tanca el cercle amb un programa d’actes en què destaca la inauguració d’un monument al passeig marítim des d’on es podrà contemplar el punt exacte on es va enfonsar el vaixell. L’artífex de la proposta és l’artista anglès establert a Barcelona Rob MacDonald, que va engegar una campanya de micromecenatge internacional per finançar el projecte i que es va completar amb l’aportació de l’administració. “Vaig descobrir que compartia el nom amb un dels brigadistes morts i la idea de conèixer més a fons la seva història i el perquè va participar en una guerra que no era la seva em va colpir”, explica. La seva obsessió ha durat vuit anys llargs, en els quals ha obtingut resposta de persones d’arreu del món. “El Solidarity Park vol ser més que un memorial, és un projecte de participació ciutadana i un espai on explicar a les generacions més joves la història recent d’aquest país”, assenyala.

La peça, en què hi han treballat tant les mans expertes de l’artista com la de desenes de col·laboradors entusiastes, recrea un moment clau en el record dels supervivents del naufragi que van explicar com els companys que no van poder salvar-se van cantar La Internacional mentre el vaixell s’enfonsava. “Cadascuna de les seixanta figures amb el puny alçat és igual en la forma, representant la unitat, però amb aspectes diferents, recordant la diversitat de l’origen dels soldats”, puntualitza MacDonald. L’aspecte més destacat, però, es trobarà en els laterals del monument, on unes claraboies comunitàries recolliran el que va passar aquell dia i que han estat dissenyades per estudiants de secundària de diferents poblacions amb els quals s’ha fet un treball previ. Uns dissenys que s’aniran canviant cada any. “És un homenatge a la solidaritat dels soldats, a la dels veïns del poble que els van socórrer i, en un sentit més ampli, a la solidaritat de tota la gent que ahir i avui encara lluita per la llibertat i contra el feixisme”, constata.

El programa d’actes també inclou la presentació del llibre de la historiadora Sònia Garangou Les aigües de l’oblit. Una història dels brigadistes internacionals del Ciudad de Barcelona, fruit d’una curosa investigació d’anys i que ha permès recuperar de l’oblit les trajectòries vitals d’aquells brigadistes. La trobada també permetrà reunir familiars dels soldats provinents dels Estats Units, França, Nova Zelanda, Gal·les i Anglaterra, entre d’altres. “Per molts d’ells el monument significarà tenir finalment un lloc físic on portar flors i poder plorar aquella persona estimada que va desaparèixer sense deixar rastre”, assenyala Garangou.

Votar l’art
Dues exposicions complementaran els actes del cap de setmana. La primera tractarà sobre com l’idioma no va ser mai una barrera dins el moviment brigadista i la segona mostrarà el treball fet pels estudiants de secundària en el monument i en la qual el públic podrà votar els dissenys que s’afegiran a la peça l’any vinent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia