Salut

Seguiment telemàtic de pacients operats al Trueta i al Santa Caterina

A través d’un sistema de localització en temps real, els familiars podran saber en quin moment del procés quirúrgic està la persona intervinguda

Els hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han posat en marxa un nou sistema de seguiment dels pacients que són operats, que permet als familiars saber, a través del mòbil, en quin punt del procés quirúrgic estan. Això suposarà una millora per informar l’entorn de cada pacient, ja que en qualsevol moment i des de qualsevol lloc poden saber com evoluciona la intervenció.

Quan el pacient arriba a l’àrea quirúrgica, se li lliura un braçalet que està dotat d’un dispositiu anomenat tag bluetooth, que permet fer un seguiment del pacient dins del bloc quirúrgic a través d’un sistema RTLS (localització en temps real). En el mateix moment, els professionals que l’atenen també sincronitzen la polsera amb la història clínica. La implantació del servei ha costat uns 60.000 euros.

Paral·lelament, als seus familiars se’ls lliura un full informatiu que, d’una banda, informa del codi amb el qual s’identificarà el pacient, i, de l’altra, de les instruccions per poder fer el seguiment del procés quirúrgic. Els familiars podran fer el seguiment a través de dispositius mòbils des de qualsevol lloc o des la mateixa sala d’espera de l’àrea quirúrgica a través de pantalles informatives que il·lustren la situació dels pacients amb el codi que els identifica per preservar la confidencialitat. Per fer el seguiment des de dispositius mòbils, els familiars hauran d’escanejar un codi QR que també els facilitaran i que els enllaçarà a un web, al qual només hauran d’introduir el codi identificador del seu familiar. A partir d’aquell moment, ja podran fer el seguiment en línia de manera que no cal que estiguin físicament a l’hospital.

Els familiars tindran la informació del moment del procés quirúrgic en què està el pacient: si ha entrat a admissions, a la zona de preparació quirúrgica, si l’estan operant o si ja està en reanimació. En cap cas es donarà informació de la situació clínica del pacient, ja que aquesta serà facilitada després de la intervenció pel mateix professional que hagi operat el pacient, com es fa habitualment.A l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es realitzen cada any unes 10.700 operacions a l’any, i a l’Hospital Santa Caterina se’n fan unes 6.600.

LA XIFRA

17.300
intervencions
de cirurgia es practiquen cada any, de mitjana, als hospitals Josep Trueta, dos terços, i Santa Caterina.

El personal del bloc quirúrgic, més ben informat

El nou sistema també ha permès millorar la informació dins la mateixa àrea quirúrgica, on s’han instal·lat pantalles que informem de la situació que hi ha a les sales d’operacions. Així, de manera molt visual, els professionals poden saber què s’està fent a cada sala, a quina hora han començat aquella operació, a quina hora es preveu acabar, quin pacient és, de què l’operen i quin serà el següent cas. A través d’un codi de colors, també s’identifiquen les sales d’operacions que van amb endarreriment.En aquesta mateixa pantalla també tenen aglutinada la informació segons les diferents àrees del bloc quirúrgic, és a dir, com està la zona de cirurgia major ambulatòria, les zones de reanimació i la zona de preparació quirúrgica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.