Salut

Les proves d’al·lèrgia de risc es concentraran a l’hospital Santa Caterina

El nou hospital de dia permet concentrar l’activitat i ampliar la capacitat de resposta

La consulta externa es manté al Centre d’Especialitats Güell

L’hospital Santa Caterina de Salt concentra, a partir d’aquest juny, totes les proves d’al·lèrgia de risc que s’hagin de fer a les comarques gironines. El nou hospital de dia permet unificar aquesta activitat, que fins ara es repartia entre aquest hospital i el Trueta, i ampliar la capacitat de resposta. La consulta externa es manté al Centre d’Especialitats Güell. Aquestes proves consisteixen en l’exposició controlada a fàrmacs i aliments, proves cutànies a fàrmacs, administració de fàrmacs biològics en el cas de pacients amb asma greu i urticària crònica, i administració d’immunoteràpia amb verí d’himenòpters (vespes i abelles) i al·lèrgens comuns, com ara àcars de la pols domèstica, pòl·lens, epitelis d’animals i fongs de la humitat.

Fins ara, els pacients que requerien aquest tipus de proves havien d’anar al Santa Caterina de Salt o al Trueta de Girona segons la seva àrea d’influència i altres criteris. Ara, el pacient tindrà un únic lloc de referència terapèutica, que reuneix unes condicions òptimes per dur a terme els diferents procediments.

El servei d’al·lergologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, coordinat per la doctora Laia Prat, és un dels serveis integrats en l’estructura assistencial compartida dels dos hospitals i dona cobertura a la patologia al·lèrgica de tota la regió sanitària Girona. La unificació de l’activitat d’hospital de dia en el tractament de l’al·lèrgia s’ha pogut fer efectiva gràcies a l’ampliació de l’hospital de dia del Santa Caterina –un nou equipament que es va posar en marxa el setembre del 2021– i a la disponibilitat, en el mateix centre, de la unitat de cures intensives, que assegura l’atenció adequada en reaccions d’alta gravetat.

El servei d’al·lergologia atén sobretot les al·lèrgies alimentàries i a fàrmacs, la patologia al·lèrgica respiratòria (rinitis i asma bronquial), les reaccions adverses a picades d’insectes, i la urticària o l’angioedema recurrent i crònic, entre altres patologies. L’any 2021 van tractar 716 pacients. D’entre les proves o tractaments realitzats (un total de 4.229), els més comuns van ser: vacunes, un 36% (1.517); proves cutànies d’al·lèrgia a fàrmacs, un 13% (548), i proves d’exposició controlada (un 12%, 503) corresponents a la resta de tractaments. En relació amb l’activitat del servei d’al·lergologia, a les consultes externes van fer un total de 6.097 visites, de les quals un 36% van ser primeres visites.

LA XIFRA

4.229
proves i tractaments
es van fer l’any 2021; els més comuns van ser vacunes (1.517).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia