Medi ambient

Mesurament erroni de la qualitat de l’aire a Girona

L’Ajuntament multa l’adjudicatària del servei de quatre sensors perquè només n’ha obtingut el 45% de les dades

El mesurament de la qualitat de l’aire a Girona és erroni des de fa mesos. Quatre dels quinze sensors ambientals no han funcionat, cosa que ha fet que l’Ajuntament hagi multat amb 684 euros l’empresa adjudicatària (Hop Ubiquitous SL) ja que només n’havia obtingut el 45% de les dades demanades per contracte. Fonts municipals assenyalen que la sanció és el primer pas per resoldre-li el contracte per incompliment.

L’empresa té un contracte de 24 mesos –un mes del 2020, 12 del 2021 i 11 del 2022– amb el consistori gironí. Els quatre sensors que havia instal·lat fa gairebé dos anys són a la plaça Marquès de Camps, a la plaça de l’Hospital –a tocar la Gran Via Jaume I–, al carrer Reggio Emília (al sud de la ciutat) i a la plaça Núria Terés (a Santa Eugènia).

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts), admet que els sensors “no han funcionat” i que hi ha hagut “problemes tècnics” que no han estat resolts tot i els requeriments municipals. Hop Ubiquitous SL té contracte pel servei dels quatre sensors fins al mes de novembre, amb la (descartada) possibilitat de prorrogar-lo fins al 2024.

La xarxa dels quinze sensors recull dades de vuit paràmetres: diòxid de nitrogen, ozó, tres tipus de partícules fines en emissió (PM2.5, PM10 i PM1), temperatura, humitat i pressió atmosfèrica. Una altra empresa té cura de deu sensors des de fa uns mesos i, tot i que els resultats no són públics, no hi ha hagut incidències.

Pèrdua i inutilitat

Segons ha sabut aquest diari, les dades de la concentració de partícules en suspensió d’abans del setembre del 2021 no estan comptabilitzades i les dades subministrades són “inútils” per “comprovar els nivells de contaminants que afecten la ciutat i establir qualsevol mesura correctora ja que no inclouen correccions d’escala de les mesures recollides”. A més, les dades del sensor de la plaça Hospital facilitades per l’empresa no s’han pogut descarregar. Segons les anàlisis de l’Ajuntament, “no hi ha cap raó que justifiqui la pèrdua de dades”.

LES XIFRES

24
mesos
de contracte entre Hop Ubiquitous SL i l’Ajuntament: del desembre del 2020 al novembre del 2022.
684
euros
és l’import de la multa de l’Ajuntament a l’empresa dels quatre sensors defectuosos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia