Medi ambient

Persisteixen els efectes de la sequera a Sarral, amb les reserves d’aigua a la baixa

Els aqüífers, gairebé secs, només poden abastir la meitat del consum que necessita el poble

Sarral, a la Conca de Barberà, té les reserves d’aigua al límit per la prolongada onada de calor. Els problemes de sequera persisteixen en aquest poble de 1.600 habitants, una població que es dispara durant l’estiu. El subministrament d’aigua prové de pous i fonts, que estan gairebé seques. Només aporten la meitat d’aigua que necessita el poble al dia. El dipòsit municipal, amb el nivell al mínim, s’ha de reomplir diàriament a través d’una connexió a la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que abasteix a Europastry, d’on se n’extreuen 150.000 m3 d’aigua. Encara no ha calgut recórrer a mesures extremes, com camions cisterna o talls del servei, però l’alcaldessa creu que, si no plou, l’estiu es presenta “molt malament”.

Constantment a Sarral s’emeten bans demanant conscienciació a la ciutadania per la situació de sequera, una problemàtica habitual en aquesta comarca. El municipi té un consum d’aigua molt elevat -de fins a 400.000 m3 diaris-, sobretot per manca de control en els aforaments dels dipòsits d’aigua de moltes cases. “Els entra molta més quantitat de la contractada, i sense una boia se’n malbarata”, explica a l’ACN l’alcaldessa de Sarral, Victòria Cañís.

És per això que l’Ajuntament ha revisat recentment els aforaments en una quinzena d’habitatges i s’acaba de notificar als propietaris la imminent instal·lació d’un comptador. S’instal·laran en els propers dies, en una primera tongada per posar-ne a les cases de mig poble, on encara funcionen amb l’antic sistema de plomes. “No els traurem aquest sistema, però, si s’excedeixen del consum d’aigua contractat, se’ls cobrarà el sobrecost de més”, matisa l’alcaldessa.

Sarral té un dipòsit municipal de 600.000 m3, i un segon dipòsit, amb la meitat de capacitat del general, que abasteix una urbanització. El municipi, on fins i tot s’ha creat una comissió de l’aigua, ha de fer mans i mànigues davant el retard que arrossega el projecte d’abastament d’aigua en alta a diversos municipis del nord de la comarca, que preveu l’ampliació de la xarxa del CAT -actualment finalitza a la zona industrial de Sarral- i la connexió al dipòsit de Forès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona