Societat

El pistoler de Tarragona, primer cas polèmic

Una jutgessa permet que la sol·licitud de l’acusat d’haver disparat a quatre homes tiri endavant

Les víctimes demanen que se’l jutgi abans

El cas és ara a l’òrgan que estudia tots els casos per comprovar que compleixin els criteris

No va tenir cap problema a generar caos i tensió quan, el desembre passat, va entrar a les oficines de l’empresa de seguretat on havia treballat, al centre de Tarragona, i va obrir foc contra tres excompanys. Tampoc quan, durant la fugida posterior, va disparar a un mosso d’esquadra, poc abans que altres policies l’acabessin abatent a Riudoms, deixant-lo en una situació mèdica molt delicada. Ara, Marin Eugen Sabau, de 46 anys i en presó preventiva amb una lesió medul·lar severa, ha iniciat els tràmits per acollir-se a l’eutanàsia i posar fi al seu patiment. Vol pau i descans etern. Les seves víctimes, que se’l jutgi abans per tenir dret a una indemnització.

Atesa la complexitat inherent a les eutanàsies, és difícil recollir testimonis de persones que hagin demanat la mort assistida. El cas de l’exvigilant de seguretat és, doncs, una excepció que s’ha fet pública per la petició que dues de les seves víctimes van elevar a la justícia per tal que n’aturés el procés. El pres, d’origen romanès, va declarar aquesta setmana davant de la jutgessa (per teleconferència des de l’hospital penitenciari de Terrassa, on està ingressat) i va explicar-li que es troba en un estat de dependència total i amb dolors constants, motius pels quals vol posar fi al patiment físic i psicològic. D’acord amb la seva declaració, l’home, conegut mediàticament com “el pistoler de Tarragona” va explicar que es troba en estat “paraplègic, amb una cama amputada, 45 punts en una mà, sense poder moure bé el braç esquerre ni sentir el pit”, entre altres mals.

L’hospital penitenciari de Terrassa ja havia iniciat els tràmits per a la seva eutanàsia, i la magistrada del jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona ha resolt que no és procedent “la interrupció del procés” de mort assistida sol·licitat pel pistoler, ja que la llei d’eutanàsia “no atribueix cap competència al jutge d’instrucció per decidir sobre aquest tràmit”. La jutgessa ressalta que la llei “no regula de manera específica l’eutanàsia aplicada a persones que es trobin en situació de presó provisional o subjectes a un procediment judicial de qualsevol tipus”. De fet, les úniques exclusions previstes en la llei són en el cas de menors o de persones que no tinguin capacitat de decidir per elles mateixes. La magistrada esgrimeix que el dret a una mort digna és un dret fonamental i que en aquest cas ha de prevaler.

El sindicat Uspac dels Mossos diu ara que no s’oposa a l’eutanàsia, però demana que també es garanteixin els drets de les víctimes i que se’l jutgi abans, mentre la Comissió de Garantia i Avaluació de la Generalitat, d’acord amb el protocol habitual, avalua el cas per veure que compleix totes les condicions necessàries per tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia