Medi ambient

grècia

L’incendi al nord d’Atenes continua descontrolat i calcina almenys 10 cases

Un hospital infantil i diverses residències per a majors han hagut de ser estat evacuats

El gran incendi declarat aquest dimarts en l’extraradi d’Atenes continua descontrolat i envolta tota la muntanya Penteli, i ja ha arrasat almenys una desena de cases i ha causat una trentena de ferits, mentre els bombers lluiten per evitar el seu avanç cap al cordó urbà enmig de ràfegues de vent que superen els 100 quilòmetres per hora.

Protecció Civil ha organitzat en cooperació amb la policia evacuacions de ciutadans en una zona que afecta 90.000 persones, i s’ha establert un dispositiu d’allotjament gratuït per als damnificats, segons ha informat el portaveu del cos de Bombers, Yannis Artopiós.

A la zona s’han desplegat 10 ambulàncies, que han traslladat a 30 persones a l’hospital per problemes respiratoris i ferides lleus, entre els quals s’inclouen tres bombers, però també tres ciutadans amb cremades de diversa consideració.

El foc té un gran front actiu en les àrees orientals de Dioni i Dasamari, mentre que la condició dels flancs nord-est, nord i nord-oest de l’incendi continua millorant i actualment no hi ha un front actiu en la zona, si bé hi ha més d’una desena de focus dispersos.

El municipi més afectat és Drafi on, segons l’alcalde de la comarca, Evánguelos Burnús, han cremat almenys deu cases, si bé la situació actual no permet encara donar una imatge precisa.

A més, els mitjans locals estan reportant que les flames han afectat més habitatges en zones del sud i l’oest, en les pedanies d’Anthusa i Palini.

Fins al moment han estat evacuades quatre llogarrets, entre ells Drafi, situat a uns 20 quilòmetres al nord-est del centre d’Atenes, així com un hospital infantil i diverses residències per a majors.

Ara com ara no s’han registrat víctimes directes de l’incendi, però segons el portaveu de Bombers, un home de 84 anys va ser trobat mort dins la seva casa d’un tret “possiblement autoinfligit” en el municipi d’Anthusa. Segons apunten els mitjans locals, podria tractar-se d’un suïcidi, perquè la seva casa havia cremat ja tres vegades.

El portaveu del cos de Bombers ha assenyalat que actualment hi ha desplegats 485 bombers, amb 120 medis terrestres i 9 aeris –5 avions i 4 helicòpters, un d’ells per a la coordinació aèria–, mentre que s’han mobilitzat altres 4 aeronaus i 3 helicòpters.

A més assisteixen efectius de l’exèrcit, del servei forestal i de la policia, principalment per a facilitar el trànsit segur dels ciutadans, el seu trasllat a lloc segur i la protecció de la seva propietat, va afegir el portaveu.

Algunes carreteres han estat tallades al trànsit i com a precaució s’ha interromput el subministrament de gas en algunes zones. En unes altres, hi ha hagut talls elèctrics.

El portaveu de Bombers ha recalcat que la màxima prioritat en aquests moments és protegir vides humanes, el teixit urbà situat dins del perímetre de l’incendi, però també la infraestructura pública de vital importància i la propietat privada dels ciutadans.

L’incendi de Penteli evoca la tragèdia viscuda fa un any quan tot el nord d’Atenes, però també la Península del Peloponès i l’illa d’Eubea van viure els pitjors incendis de les últimes dècades, que van destruir desenes de milers d’hectàrees, enmig d’una intensa onada de calor.

Actualment, hi ha altres incendis al país, si bé fins ara no hi ha hagut major destrucció d’habitatges com està ocorrent a la regió de la capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona