Infraestructures i serveis

Es descarta fer la planta de triatge a Sant Jaume

El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa dona llum verd a habilitar-la a l’abocador de Beuda

Es tanquen així setze anys de litigis i de molta polèmica

El centre integral de residus de la Garrotxa s’implantarà finalment i definitivament al recinte de l’abocador comarcal de Beuda i, així, es descarta la seva polèmica ubicació al pla de Poliger de Sant Jaume de Llierca, un litigi polític i judicial que ha durat setze anys. El Consell Comarcal ha acordat per unanimitat –no hi havia Alfred Cairó (ERC)–, en la seva última reunió, el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Beuda que ho preveu.

L’acord planteja una proposta innovadora que preveu el desmuntatge de l’actual abocador comarcal i l’aplicació de criteris de circularitat com ara la recuperació de materials i la disminució del rebuig final fins a arribar, pràcticament, al residu zero. Així, el projecte inclou el buidatge i la recuperació de materials dipositats a l’abocador comarcal del clot de les Mules –en funcionament des del 1989– i la renaturalització de l’espai un cop buidat. L’acord també incorpora compromisos econòmics i d’auditories independents, per part del Consell Comarcal de la Garrotxa, i la creació d’un laboratori verd de transició, de difusió i investigació en l’àmbit del tractament de residus i la circularitat.

Tots els portaveus van destacar el paper actiu de l’Ajuntament i els veïns de Beuda a l’hora de definir els compromisos.

Residus municipals a la baixa

La producció de residus municipals a la Garrotxa va seguir, l’any 2000, la mateixa tendència que en el conjunt de Catalunya, amb un increment fins al 2006, que és el punt d’inflexió a partir del qual s’inicia un descens. Ho recull un estudi de l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa. L’any 2014 s’inicia una tendència a l’alça, que a Catalunya continua fins al 2019; a la Garrotxa canvia la tendència i disminueix un 5%. Quant a la selecció de residus, el nivell mitjà de selecció a la comarca és del 52%. La producció de residus industrials a la Garrotxa des del 2002 fins al 2007 va augmentar un 40%. A partir d’aquest any va disminuir un 30% fins al 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia