Medi ambient

SOCIETAT

Alerta per sequera a 135 municipis

L’ACA declara l’alerta hidrològica a la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l’Anoia-Gaià

L’ACA ha declarat l’alerta hidrològica a la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l’Anoia-Gaià arran de la sequera pluviomètrica que estan acumulant aquestes zones en els darrers mesos. La mesura afecta 135 municipis de comarques d’Osona, el Ripollès, l’Anoia, l’Alt Penedès, el Bages, el Berguedà, el Moianès i el Vallès Occidental. Segons informa l’ACA, els municipis afectats no depenen de l’aigua dels embassaments ni de grans aqüífers i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies -pous, aigua superficial o basses- per garantir les demandes. La mesura inclou limitacions com ara la reducció d’aigua per a reg agrícola, per a usos ramaders, industrials i també recreatius.

En concret, la reducció del consum d’aigua que ha establert l’ACA pels diferents usos és la següent: un 25% en el regadiu agrícola, un 10% en els usos ramaders, un 5% en els industrials, un 30% en els recreatius que impliquin reg i un 5% per als altres usos recreatius.

Pel que fa als usos d’abastament domèstic, l’ACA estableix restriccions a particulars per a determinats usos urbans com ara les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir les fonts ornamentals, la prohibició a particulars de netejar els carreres amb aigua de la xarxa, limitacions en l’ompliment de piscines o també en la neteja de vehicles. També es defineix una xifra per al consum global d’aigua a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Actualment, l’aqüífer de Carme-Capellades continua, des del mes de maig, en estat d’alerta. Segons informa l’ACA, tot i que en els darrers mesos el nivell s’ha mantingut força estable, s’ha decidit mantenir en l’escenari d’alerta, una mesura que afecta 15 municipis de l’Anoia i un de l’Alt Penedès.

Pel que fa al sistema Ter-Llobregat, amb les reserves al 45%, continua en l’escenari de prealerta, així com també Darnius-Boadella, que està a prop del 47% de la seva capacitat. L’ACA informa que des del mes de febrer les dessalinitzadores catalanes han produït 33 hm3 d’aigua, un fet que ha alentit el descens de reserves dels embassaments. Sense la seva aportació, avui els embassaments estarien 5 punts per sota.

El Pla de Sequera estableix que, en cas que sigui possible, les unitats que se situïn en l’escenari d’alerta puguin emprar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves. En el cas de l’aqüífer de Carme-Capellades es defineixen mesures per coordinar les extraccions de l’aqüífer amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. Per tant, mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposin d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter-Llobregat.

A Osona no vivien una situació de sequera d’aquesta magnitud des dels anys vuitanta. Així ho ha explicat a l’ACN el vicepresident del Consell Comarcal d’Osona, Carles Banús, que ha relatat feia anys que no es veia un cabal del riu Ter tant baix: “a la poca pluviometria s’hi ha afegit que la neu de la muntanya es va desglaçar molt ràpid”. Per això, des del Consell Comarcal fan una crida al ciutadans perquè redueixin el consum d’aigua. Banús recorda que la limitació de 250 litres per habitant i dia no només és per a l’ús ciutadà, sinó que també inclou l’ús que en fan les industries agroalimentàries o els ramaders. “Hem de col·lectivitzar l’ús d’aigua per perjudicar el mínim de gent possible”, demana Banús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona