Medi ambient

Catalunya en doble alerta: risc d’incendis per la calor i anunci de fortes pluges

La Generalitat, que ja tenia en marxa el pla Alfa per prevenir els focs, activa també el pla Inuncat

Barcelona manté els set parcs de bombers en alerta

La Generalitat va demanar ahir extremar la precaució en tot el territori, on d’una banda el pic de calor incrementava el risc d’incendis forestals i de l’altra els mapes meteorològics anunciaven pluges intenses.

Davant les previsions climàtiques, Protecció Civil va activar també el pla Inuncat, amb la mirada posada especialment a les comarques del Ripollès, la Garrotxa, Osona i l’Alt Empordà, on es preveia superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts. A més, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) no descartava que aquests aiguats anessin acompanyats de fort vent i pedra, i que s’estenguessin pel nord-oest i el sud de Catalunya.

Alhora, el pla Alfa de risc d’incendis, que prohibeix totes les activitats amb risc d’incendi, ja estava en marxa des de la mitjanit de divendres a dissabte en el seu nivell 3, el màxim, en un total de 249 municipis de 23 comarques, i s’havia tancat l’entrada a vuit massissos, sotmesos fa setmanes a altes temperatures i a sequera persistent. Concretament estan tancats els accessos als massissos de Montserrat, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prada de Conflent, Tivissa-Vandellós i Cardó-Boix, a més del de Montsant, que ja es va tancar divendres.

Els 249 municipis afectats pel risc extrem d’incendi es troben a les comarques de l’Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Moianès, Montsià, Noguera, Priorat, Ribera d’Ebre, Segrià, Tarragonès, Terra Alta, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Al seu torn, l’Ajuntament de Barcelona va activar el pla d’actuació per l’alt risc d’incendis forestals i va mantenir els set parcs de bombers de la capital en alerta.

Desallotjament a Montserrat

Patrulles dels Agents Rurals van desallotjar ahir de matinada a Montserrat un centenar de persones que volien dormir a l’espai natural o que hi havien pujat a observar els Perseids. El cap de l’àrea bàsica de la Catalunya Central dels Agents Rurals, Jordi Carraco, va demanar “prudència” en el que és el segon dispositiu més important de l’estiu. La previsió és que sigui un episodi “molt intens” de calor, amb risc “extrem” d’incendi, però “relativament curt”. Les restriccions s’allargaran com a mínim fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia