Medi ambient

incendis forestals

El foc continua amb gran virulència al País Valencià

Emergències València ha fet una crida perquè els bombers en període de vacances que ho desitgin s’uneixin a les labors de lluita contra el foc

Renfe diu que cap autoritat va avisar de l’incendi abans de sortir el tren de la línia València-Saragossa

Els incendis forestals continuen una jornada més castigant amb especial virulència el País Valencià, on el foc declarat aquest dissabte a Vall d’Ebo, a Alacant, ha calcinat ja 11.500 hectàrees i l’originat dilluns passat a Begís, a Castelló, ha arrasat unes 9.900.

El País Valencià està sent en aquests moments la regió més afectada pels incendis: l’iniciat a Begís, amb un perímetre de 50 quilòmetres, ha arribat aquest dimecres fins a la província de València, on afecta la localitat de les Alcubles.

Segons càlculs provisionals, l’incendi de Begís ha cremat al voltant de 9.900 hectàrees, ha obligat a l’evacuació de prop de 1.500 persones de quatre municipis i al confinament d’un cinquè.

La mirada també està posada en l’incendi de Vall d’Ebo, a Alacant, que ha cremat 11.500 hectàrees i té un perímetre de 80 quilòmetres, un foc que continua actiu en tots els fronts, encara que a causa de l’augment de la humitat avança de forma més lenta.

També a Alacant mitjans aeris i efectius terrestres treballen per a sufocar un incendi declarat a primera hora d’aquesta tarda en una zona de la partida de la Puça, en el terme municipal de Petrer, que ha obligat a desallotjar de manera preventiva el campament Caprala en el qual s’allotjaven deu persones.

La voracitat de les flames dels incendis de Begís i Vall d’Ebo, avivats per una jornada molt ventosa, ha desembocat en una crida d’Emergències València perquè els bombers en període de vacances que ho desitgin s’uneixin a les labors de lluita contra el foc.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha confiat que una lleugera millora en la meteorologia en la zona de Begís pugui fer que es passi de les labors de protecció que s’han desenvolupat fins ara a les d’atac del foc.

El ministre ha fet aquestes declaracions a Viver, on s’ha establert el Lloc de Comandament Avançat (PMA) de l’incendi iniciat el dilluns a la tarda a Begís i que afecta diversos municipis de l’Alt Palància, encara que aquest dimecres ha travessat la frontera amb València i arribat al terme municipal de les Alcubles.

Per part seva, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha alertat aquest dimecres que l’extensió del perímetre de tots dos incendis fa “molt difícil” poder controlar-los, ja que no pot haver-hi bombers en totes les zones, i ha assenyalat que confien que els mitjans aeris puguin actuar “amb força” durant aquesta jornada a l’haver menys fum.

Puig s’ha mostrat esperançat en què a partir del migdia o aquesta tarda es puguin produir pluges en la zona de l’incendi de Begís, com apunta la previsió, que almenys ajudarien a “iniciar l’estabilització”, i ha indicat que estan pendents de si les flames poden afectar l’autovia Mudèjar, l’A-23, per l’evolució del vent, encara que de moment no hi ha problema.

Sobre el nombre de persones que han hagut de deixar els seus municipis aquests dies pels dos incendis, Puig les ha xifrat en més de 2.000, si bé ha destacat que es tracta de zones d’estiueig i la majoria ha tornat a les seves cases en altres municipis.

També ha apuntat que aquesta nit unes 100 persones han fet ús dels albergs instal·lats per la Creu Roja en les zones de tots dos focs.

A més, sis de les persones que van resultar ferides aquest dimarts després d’abandonar un tren de mitjana distància que s’havia detingut per l’incendi de Begís romanen hospitalitzades, cinc d’elles amb cremades a l’Hospital La Fe de València, de les quals tres estan greus, i la sisena en el General de València.

Mentrestant, el govern valencià ha anunciat que demanarà al Ministeri de Transició Ecològica una partida extraordinària per a la recuperació i restauració de les zones afectades pels grans incendis forestals de la Vall d’Ebo, Begís i Les Useres.

Renfe afirma que abans de sortida del tren no tenien informació de l’incendi

Renfe ha assegurat aquest dimecres que abans de la sortida del tren de mitjana distància València-Saragossa, en el qual es van registrar una desena de ferits en passar per les proximitats de l’incendi forestal de Begís, a la província de Castelló, cap autoritat li havia comunicat l’existència d’un incendi pròxim al traçat ferroviari.

El gestor d’Infraestructures ferroviàries (Adif) va autoritzar les 16.22 la sortida del tren de l’estació de València perquè “no tenia coneixement de cap incident en la via en la zona”. “Ningú va avisar al gestor d’infraestructures de possible incident en la via”, ha informat Renfe en un comunicat.

Cap a les 17.54, la maquinista va detenir el comboi en observar “una intensa pluja de cendres i fum” i es va posar en contacte amb el lloc de comandament per a preguntar si existia algun incendi en les proximitats. El lloc de comandament el va informar que desconeixia aquesta informació “tant en aquest moment com en el moment de la sortida del tren des de València”.

Durant la conversa amb el seu superior, la maquinista veu que hi ha flames en les proximitats i comunica que canviarà de cabina i retrocedirà, una decisió que és autoritzada pel lloc de comandament, que li indica que circuli fins a Caudiel, on estaran mobilitzades les forces de seguretat i serveis sanitaris.

En el procés de canvi de cabina, es produeixen a l’interior del tren situacions de tensió i alarma entre els 49 passatgers que viatgen en el comboi pel fet que diversos d’ells volen abandonar el tren i el fan malgrat els advertiments de la maquinista que no és segur. En trencar alguns passatgers les finestres d’emergència, s’activen els sistemes antiincendis i fre automàtic, la qual cosa obliga la maquinista a rearmar el tren per a reiniciar la marxa i retrocedir, la qual cosa retarda l’inici de l’operació.

Segons la versió de Renfe, que ha obert una recerca interna per a esclarir els fets, a les 18.20 la maquinista reprèn la marxa, recollint a persones que van corrent pels voltants de la via en direcció Caudiel, algunes d’elles amb cremades de diferent consideració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp