Societat

Societat

Uns espais per al dol

Cada vegada hi ha més ajuntaments que, en col·laboració amb entitats, incorporen espais per als dols gestacionals, perinatals o neonatals

Vol ser un acte de reconeixement social d’un dol que habitualment es viu en silenci

La mort gestacional, perinatal o neonatal d’un fill o filla és una realitat present en força famílies i que, lluny de ser minoritària, afecta en un 20% dels embarassos. Aquesta mort, que té lloc a partir de la setmana 22 de l’embaràs, en els moments previs o posteriors al part o en el primer mes de vida, no ha tingut la visibilitat que es mereix ni tampoc el reconeixement social. Segons les estadístiques oficials, un de cada quatre embarassos no prosperen i acaben amb la mort del nadó, tot i que es fan estimacions més altes tenint en compte que abans dels 180 dies (25,7 setmanes) les morts no s’han de declarar. Tot això està canviant. Molts ajuntaments han incorporat espais per poder fer el dol. En poc temps, i només a tall d’exemple, tres ajuntaments del Baix Empordà, Palamós, Palafrugell i Torroella de Montgrí, han impulsat aquest tipus d’iniciatives.

En el cas de Palafrugell, aquest espai ha estat impulsat per les associacions Melic i La Capsa dels Records i ha tingut la col·laboració de l’Ajuntament. Està situat al cementiri de Palafrugell, és una zona oberta amb una alzina surera central on s’ha instal·lat una placa distintiva i bancs per seure. La regidora de Benestar Social, Roser Massaguer, valora que aquest nou espai vol ser un “acte de reconeixement social” d’un dol que “habitualment es viu de manera silenciada” i que “encara, avui dia, és un tabú dins la nostra societat”. Per aquest mateix motiu, també exposa: “Per a nosaltres era important habilitar un espai on les famílies puguin recordar els seus éssers estimats d’una forma digna dins un equipament municipal.”

En el cas de Torroella de Montgrí, està situat a la placeta final de la part nova de l’equipament, entorn d’una olivera. S’ha treballat conjuntament amb l’associació A Contracor, una entitat que treballa per donar visibilitat a les pèrdues gestacionals per interrupció legal o voluntària de l’embaràs, que passen per motius mèdics, personals o socials. La regidora de Salut i Serveis Socials, Anna Maria Bonada, argumenta que amb l’adequació d’aquest espai l’Ajuntament ha volgut “contribuir a la visualització pública d’aquesta dolorosa situació que pateixen moltes persones i famílies, sovint en soledat o nuclis molt reduïts”. En aquest sentit, l’espai vol ser un símbol de reconeixement a totes aquelles persones que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal i un punt on celebrar cerimònies en record dels seus fills perduts.

Per la seva part, l’Ajuntament de Palamós proposa habilitar al municipi un espai específic per al dol perinatal, gestacional i neonatal, amb l’objectiu de poder facilitar el dol i l’acompanyament de les famílies que pateixen la pèrdua d’un infant durant l’embaràs o després del part. Amb aquesta finalitat ja s’ha previst una zona del cementiri de Palamós per poder-hi situar aquest espai, que donaria suport i reconeixement a les famílies que han patit una pèrdua i facilitaria el dol. Altres poblacions, com per exemple Olot, Figueres o Sant Hilari Sacalm, ja disposen d’aquest espai.

El dol com a teràpia
El dol és un procés necessari i cal fer-lo i bé. Estem davant d’un procés natural perquè representa iniciar l’adaptació a una pèrdua, al trencament d’un vincle. Al llarg de la vida es viuen moltes pèrdues, algunes d’evolutives com la de la infantesa o l’adolescència i d’altres sobrevingudes. En el cas dels fills, poden viure processos de dol per situacions com ara la separació dels pares, un canvi d’escola, el trencament d’una amistat o la mort d’un familiar. Ara bé, segons la situació i les característiques de cadascú, aquests processos poden necessitar més o menys temps, un tipus d’acompanyament o un altre; l’impacte de la pèrdua varia segons cada persona i cada context


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia