Medi ambient

Comença el procés participatiu sobre les Muntanyes de Prades

La Generalitat consulta amb alcaldes i agents socials la delimitació i gestió del futur parc natural

La previsió és que el Parc Natural Muntanyes de Prades sigui una realitat l’any 2025

La Generalitat ha engegat el procés participatiu per establir els límits i la gestió del futur Parc Natural Muntanyes de Prades amb la previsió que sigui una realitat el 2025. Una vintena d’alcaldes i agents socials s’han reunit avui a Prades en la primera de les trobades al territori, amb què el Departament d’Acció Climàtica preveu crear un “clima de confiança” entre ciutadania i administracions. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha apuntat que fins el segon trimestre de l’any vinent se celebraran reunions específiques amb professionals de diferents sectors empresarials perquè aportin propostes entorn al futur parc. També es crearà una oficina tècnica perquè la població resolgui dubtes.

La trobada d’avui a la vila vermella ha servit per escenificar l’inici del procés participatiu sobre la creació del Parc Natural Muntanyes de Prades. És la primera de les reunions previstes que s’aniran celebrant fins principis de l’any vinent. El departament d’Acció Climàtica té previst organitzar-ne de sectorials i específiques en els pròxims mesos, tot i que de moment, encara no estan programades al calendari.

En aquestes reunions s’espera que els agents convidats facin propostes i, alhora, resolguin dubtes que puguin sorgir. En aquesta mateixa línia, des de la Generalitat crearan una oficina tècnica perquè la ciutadania pugui fer arribar suggeriments durant el període de consulta prèvia de la creació del parc.

La proposta de delimitació de parc natural que ha fet la Generalitat es basa en uns objectius tècnics, que seran tractats en aquestes trobades. Ara bé, la proposta final pot canviar en funció de les aportacions que puguin fer administracions locals i supramunicipals, així com sectors econòmics o ciutadania en general.

Tot i la unanimitat política d’ajuntaments i consells comarcals, Acció Climàtica remarca la importància d’explicar què implica per a tots els agents socials i econòmics crear un parc natural. A partir de les trobades específiques, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, pretén “clarificar” què suposa l’aprovació del parc i alhora, insisteix que no es tracta de “fer canviar de parer” als agents implicats.

22 municipis involucrats

El procés participatiu representa “el primer pas” per a la creació d’aquest parc, que englobarà 22 municipis de cinc comarques de Tarragona i Lleida. La delimitació i la gestió del parc són dos dels aspectes que es volen tractar a través d’aquestes trobades amb agents polítics, socials i econòmics.

El director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Àngel Xifré, ha posat èmfasi en la importància d’aquest pas per al territori i alhora, ha reivindicat que el parc compti amb els recursos necessaris. “No serà un procés curt i caldrà fer pedagogia a tota la societat i a les administracions, però creiem que si neix el Parc Natural Muntanyes de Prades, ho ha de fer amb un pla de gestió i amb tot allò que fa falta perquè sigui exitós”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia