Societat

Les superilles de Barcelona es mostren com un model d’èxit

Colau defensa en la Cimera d’Alcaldes del C40, a Buenos Aires, que s’avança per “posar la persona al centre”

La declaració final de la Cimera Mundial de Ciutats, organitzada pel grup C40 durant aquest dijous i divendres a Buenos Aires, a l’Argentina, reconeix com a “experiència d’èxit” el model de superilla de Barcelona. En el marc de la trobada, l’alcaldessa de la capital catalana i vicepresidenta del C40, Ada Colau, va compartir amb altres ciutats els seus “models de transformació”. En el cas de Barcelona, Colau va ser taxativa en assegurar que s’avança per “posar les persones al centre”, i va afegir que així es posa fi a la “barbaritat i contrasentit” que a Barcelona el 60% de l’espai públic estigués ocupat pels cotxes, quan només el 10% dels residents en feien ús per desplaçar-se. L’alcaldessa reconeixia que malgrat que hi ha algunes “resistències”, cada vegada més “la ciutadania demana més i que anem més ràpid”. Per Colau, això permetrà posar fi a una ciutat “sorollosa, contaminada i injusta” per guanyar “espais de qualitat que es transformen i s’omplen de vida”. Segons el consistori barceloní, ciutats com ara Berlín, Viena, Rotterdam, Bogotà o Los Angeles són algunes de les que han adoptat el model de la capital catalana.

Viure en ciutats “dels 15 minuts”

El projecte de la ciutat “dels 15 minuts” de París va ser, juntament amb la iniciativa de Barcelona, un altre dels models exposats en la cimera que van despertar més interès. “En temps com els que estem vivint, necessitem proximitat, contactes humans, perquè som animals humans i socials. I el lloc on es pot pensar la ciutat, actuar, és ser un actor, no només algú que va a esperar o atendre”, defensava l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. La política francesa va ser precisament qui, després de la seva reelecció el 2020, va popularitzar el concepte de “ciutat dels 15 minuts”, en impulsar projectes de barri amb una vitalitat i humanitat necessàries “en aquests temps tan durs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia