Medi ambient

PETER DROEGE

PRESIDENT D’EUROSOLAR

“Estem molt a prop de la desaparició”

“Els gasos d’efecte d’hivernacle atmosfèrics i oceànics són massa elevats”

“L’energia renovable és només la base d’una societat regenerativa”

Aquest expert en desenvolupament sostenible participa en les jornades internacionals Energies Renovables i Sobirania, que es fan avui i demà a l’Auditori Josep Irla de Girona.

El títol de la seva conferència és una crida a la urgència però entenc que no sols per les energies renovables sinó també per la regeneració de tots els sectors.
L’energia renovable –un subministrament complet i descentralitzat, autònom, per a totes les activitats econòmiques i socials– és només la base d’una societat regenerativa en la qual l’agricultura que gestiona el carboni, els boscos i sabanes silvestres, els aiguamolls sans i els dominis oceànics exerceixen un paper fonamental: els nivells de concentració de gasos d’efecte d’hivernacle atmosfèrics i oceànics són massa elevats, i els sistemes terrestres estan sotmesos a una gran pressió. Estem molt a prop de la desaparició.
Com es regenera ecològicament la producció industrial?
La fusta pot proporcionar materials de construcció si tot l’arbre es gestiona de manera que se segresti el carboni. Les algues poden proporcionar biooli que pot transformar-se en fibra de carboni per a moltes aplicacions industrials. També pot ajudar a reforçar el formigó.
A Catalunya es van fer parcs eòlics en espais naturals i agrícoles. Eren terrenys més barats que els industrials. Això va generar l’oposició del territori Què en pensa? Què recomanaria?
L’energia eòlica i l’agricultura, inclosa la ramaderia, poden coexistir feliçment, amb un gran suport a la biodiversitat, i de manera rendible, si es gestionen amb cura.
Alguns grups naturalistes adverteixen que ara pot ocórrer el mateix amb parcs solars en camps agrícoles.
L’energia solar i l’agricultura poden coexistir si es gestionen amb cura. Molts exemples de totes les parts del món mostren que els sistemes agrosolars poden fins i tot impulsar la producció d’aliments i la biodiversitat, proporcionant ombra i hàbitats protegits.
Eurosolar impulsa les renovables per substituir nuclears i combustibles fòssils. Però la CE ha considerat l’energia nuclear i el gas com a energies “verdes”.
Es tracta d’una decisió terrible i irresponsable que ha de ser revocada, un sotmetiment escandalós de la política sota la pressió dels grups de pressió i la geopolítica obsoleta.
Creu que es tracta d’una transició inevitable perquè la CE creu que Europa no aconseguirà l’energia renovable necessària fins al 2045?
La CE està poblada de funcionaris i altres persones obligades pels lobbys industrials convencionals i les pressions nacionals antiquades, sovint ignorants. Els esdeveniments a Ucraïna, combinats amb el col·lapse del clima, mostren que és necessari un canvi dràstic en la política. Per a això fem un clam a www.earthdecade.org –la Dècada de la Terra Regenerativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona