Societat

Fons europeus a la Casa de la Tecnologia i la Central del Molí

Tots dos projectes municipals reprenen l’impuls amb l’ajut d’1,4 milions dels Next Generation en eficiència energètica d’edificis

El pla de sostenibilitat turística Menja’t Girona encapçala els 10 milions rebuts en nou programes

Dos dels projectes pendents de completar-se i que van arrencar fa molts anys a Girona agafaran ara embranzida amb els fons europeus Next Generation (NG), destinats a la reactivació econòmica després de la pandèmia del coronavirus. L’Ajuntament gironí rebrà 1.404.205,24 euros per completar la rehabilitació de la Central del Molí (720.424,62 euros) –al carrer Santa Clara– i desenvolupar la Casa de la Tecnologia (683.780,62) al xalet Soler –al carrer Barcelona, al sud de la ciutat.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts), qualifica de “transformacions importants” les obres que podran fer amb els fons europeus concedits. La confirmació de fons per al Molí i la Casa de la Tecnologia va arribara finals d’octubre i hauria de permetre que el primer semestre del 2023 s’hagin licitat les obres.

Els 1,4 milions d’aquests dos projectes són en eficiència energètica en edificis perquè a la Casa de la Tecnologia hi ha previst un estalvi del 53,41% en energia primària. D’altra banda, a l’antiga central hidroelèctrica del Molí s’eliminen els tancaments de fusta i els vidres simples i s’hi construeixen unes noves cobertes amb aïllament tèrmic.

De moment l’Ajuntament ha rebut finançament per a nou projectes i una subvenció total de fins a 10,2 milions d’euros. El Menja’t Girona (3,4 milions) i la zona de baixes emissions (3,1 milions) se n’enduen més de la meitat. Els ajuts d’aquests dos projectes es van confirmar el primer semestre d’any: el 20 de maig la ZBE i el 17 de juny, el Menja’t Girona. També han rebut suport d’Europa el GiroNat (1,3 milions), el pla per a la digitalització i la ciberseguretat (384.543 euros), l’adquisició, transport, muntatge i posada en marxa d’instal·lacions tècniques (303.507,10 euros) i la modernització dels sistemes digitals d’àudio i comunicacions en xarxa i la il·luminació digital (88.559 euros) –en tots dos casos a l’Auditori-Palau de Congressos– i la millora en material tècnic d’il·luminació i sistemes de vídeo digital del Teatre Municipal (82.643 euros).

Fonts de l’Ajuntament admeten que els NG faran avançar en la modernització de la ciutat i activaran “projectes transformadors, precisament en un moment en què les administracions locals –asseguren– tenim recursos molt limitats a causa de l’increment de despeses per la inflació i el sobrecost de subministraments”. El consistori sol·licita aquests ajuts a l’Estat a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, però n’hi ha d’altres que gestiona la Generalitat de Catalunya, com ara el del Turisme.

“Inversió directa”

Els NG injectaran molts diners a consistoris del país. A Girona, cap altra administració “arriba ni de bon tros a aquests nivells de pressupostos destinats a inversió directa en nous projectes a la ciutat”, afirmen fonts municipals.

En el ple de novembre, l’equip de govern, de Junts i ERC, va retirar de l’ordre del dia un punt que significava destinar 315.000 euros al Molí en lloc de la marquesina del Parc Central, entre altres obres. “Vam veure que amb la subvenció que ens van aprovar de Next Generation [els 720.424 euros] que ens sobrarien uns diners, podríem fer front a això”, diu Madrenas.

LES XIFRES

2,6
milions
d’euros és l’import a què aspirava l’Ajuntament per al projecte Girona4Rius. L’ajut, però, ha estat denegat.
384.543
euros
és l’import rebut en infraestructures intel·ligents i ciberseguretat. El consistori hi aportarà 289.236,76 euros.
La feina de tres mandats

Pla especial per a l’ús cultural del xalet Soler

Des que es va presentar, el febrer del 2019, amb l’alcaldessa, Marta Madrenas, i el president de la Diputació, Miquel Noguer –tots dos de Junts–, la reforma del xalet Soler per esdevenir la Casa de la Tecnologia ha estat un dels projectes sobre la taula que ha anat avançant, però molt a poc a poc. L’Ajuntament i la Diputació aportaran diners perquè l’edifici dissenyat per l’arquitecte Ricard Giralt converteixi Girona en “motor de la quarta revolució industrial”, va dir Madrenas al maig.

L’alcaldessa ha explicat que, amb la confirmació dels fons europeus concedits (683.780,62) es podrà treure a licitació l’obra, valorada en un total d’1,2 milions. El regidor d’Urbanisme, Lluís Martí, explica que en el ple municipal de dilluns que ve es durà a aprovació la modificació del pla especial de protecció. El xalet Soler, adquirit el 2015 en el marc d’un acord per l’ampliació d’Hipercor (i conversió en El Corte Inglés), tindrà un pla especial per a ús cultural perquè es converteixi, entre altres coses, en la seu del Museu de les Matemàtiques, a la planta baixa.

Quan comencin les obres, suposadament el 2023, es rehabilitarà l’antiga casa burgesa dels anys quaranta del segle passat en la primera fase. A banda del museu, hi haurà un espai de cotreball digital i tecnològic.

Entrebancs al Molí

Les oficines a tocar de la sèquia es fan esperar

Si les obres a la Casa de la Tecnologia encara no han començat, a l’antiga central hidroelèctrica del Molí es van haver d’aturar a mig fer. En aquest cas, els diners d’Europa haurien de desencallar una obra ambiciosa, però que ha ensopegat en més d’una pedra. Les obres van començar el 2016 i ja hi han passat dues empreses: una va durar pocs mesos perquè va fer fallida i la segona va deixar de treballar-hi perquè només va completar el 27% dels treballs, tot i ser-hi durant 21 mesos. L’Ajuntament li va resoldre el contracte perquè considerava que l’havia incomplert, cosa que el jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona va avalar el mes de febrer.

La conversió de l’antiga central en oficines municipals té ara el projecte “actualitzat, i amb els preus revisats” –afirma el regidor d’Urbanisme, Lluís Martí– i les obres s’haurien de posar a licitació el primer semestre del 2023. El consistori s’ha assegurat que “la remor de la sèquia no perjudiqui l’activitat dels treballadors” del consistori que hi haurien d’anar. Els fons Next Generation permetran, entre d’altres, crear un accés nou i fer-hi unes escales i ascensors. En aquest edifici, a l’encreuament del carrer Santa Clara i el carrer Perill, no s’hi treballa des del juny del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia