Societat

Alerten que la manca d’ajuts posa en perill la protecció de les oliveres mil·lenàries

Pagesos, sindicats agraris, ajuntaments i entitats critiquen la falta de mesures efectives per part del govern

Lamenten que es prioritzi la compra d’arbres als vivers i que no hi hagi reglament dos anys i mig després d’aprovar la llei

Pagesos, sindicats agraris, ajuntaments i entitats aixequen la seva veu per denunciar que la manca d’ajuts i mesures efectives per part del Govern posa en perill la protecció de les oliveres mil·lenàries del Montsià. Dos anys i mig després de l’aprovació al Parlament de la llei que havia de blindar aquest patrimoni natural i cultural, lamenten que s’hagi prioritzat la compra d’exemplars a vivers i, en canvi, no s’hagi desenvolupat l’anunciat reglament amb mesures de suport concretes. En una carta oberta a la qual ha tingut accés l’ACN, alerten de la “situació d’extrema dificultat” que viuen els propietaris que en tenen cura. Especialment, després d’una campanya desastrosa de producció d’oli d’aquests arbres monumentals.

Lluís Porta i Maria José Beltran, productors d’oli i propietaris d’arbres monumentals de la partida de l’Arion, al terme municipal d’Ulldecona, han impulsat el manifest després de comprovar, decebuts, com les expectatives que va generar l’aprovació de la llei s’han pràcticament esvaït. Apunten que tampoc existeix, ara com ara, un calendari per a la seva implementació. Els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC, el grup ecologista Gepec, la Fundació Catalunya-La Pedrera -propietària d’una finca a la mateixa zona-, la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara i l’Ajuntament d’Ulldecona han participat directament en l’elaboració del text o s’han adherit a la iniciativa.

La carta oberta remarca que la situació dels propietaris que conreen i mantenen aquest patrimoni és “d’extrema dificultat” perquè han de continuar assumint tot sols, sense ajudes públiques, el manteniment i preservació d’aquest patrimoni. Recorden que, dos anys i mig després de l’aprovació de la Llei 6/2020 de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i oliverars monumentals encara s’han de concretar els compromisos d’aprovació d’un reglament que implementés de “forma efectiva” les “bones intencions” d’una normativa aprovada per evitar la desaparició d’aquest patrimoni “agrari, ambiental, cultural i paisatgístic únic”.

Al mateix temps, mostren obertament la seva contrarietat davant el recent anunci del Govern de destinar 644.100 euros públics a adquirir 48 oliveres monumentals que es troben en vivers d’Amposta i Alcanar. Malgrat entendre que es pugui tractar d’una actuació per evitar que aquestes oliveres abandonin el territori, assenyalen la priorització d’aquesta mesura -una de les poques anunciades pel govern en aquest àmbit des de l’aprovació de la llei, segons recorden-, com un greuge flagrant cap a la tasca de pagesos, propietaris i entitats.

Mala collita

Tot plegat en un moment particularment complicat per a l’activitat productiva que contribueix a mantenir decisivament aquest patrimoni. La sequera ha provocat enguany una caiguda dràstica de la producció d’oli certificat. Beltran calcula que a l’Arion ha superat el 80%. A tot el territori del Sénia, s’ha passat dels 10.000 litres habituals a només uns 300.

Tot i celebrar la feina feta les últimes dècades per a la preservació de les oliveres mil·lenàries valoritzant el patrimoni en els àmbits productius, ambiental o turístic, creuen que és imperatiu aprovar un reglament per frenar l’espoli encara existent ajudant “de forma real i efectiva” els pagesos i propietaris que les conreen i en tenen cura.

Altres denúncies al territori

Porta creu que la gestió d’aquesta llei per part del govern “està malbaratant” l’ampli consens existent al voltant de la necessitat de conservar d’aquest patrimoni. La llei va ser aprovada per una àmplia majoria. Únicament els grups dels Comuns i la CUP es van abstenir en la votació per considerar-la insuficient. Pagesos, propietaris i entitats reiteren que, sense reglament, es troba en una via morta i que això posa en perill els objectius de conservació.

No és el primer pronunciament d’aquestes característiques al territori en temps recents exigint la implementació de la Llei de protecció aprovada pel Parlament. Fa unes setmanes, la Mancomunitat de la Taula del Sénia i l’Associació Territori Sénia van reclamar al Departament d’Acció Climàtica que s’habilitin ajuts directes i urgents a pagesos i propietaris per a la conservació d’aquest patrimoni, justament després de fer-se pública la compra de les 48 oliveres als vivers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia