Salut

Urgències controlades als hospitals gironins

Tot i l’augment de grips i virus respiratoris, la situació als centres sanitaris és estable

En general, les xifres d’ingressos i d’atencions es mantenen semblants a les d’abans de la pandèmia

Els responsables dels hospitals i els centres sociosanitaris gironins coincideixen a afirmar que en aquests moments el nombre d’urgències que s’atenen és l’habitual per l’època de l’any. En aquests moments la covid-19 es manté a ratlla, el maldecap general a les urgències és la grip estacional i els virus respiratoris, tot i que es mantenen en descens després del pic màxim de contagis. “La covid continua a la baixa. A la regió sanitària de Girona tenim una incidència de 27 casos per 100.000 habitants. Estem en descens des de fa un parell de setmanes en tots els tipus d’edats”, confirma la cap del servei de vigilància epidemiològica a la regió sanitària, Núria Bes. Tot i que l’epidèmia de la grip s’ha avançat cinc o sis setmanes, ara també està baixant, amb 87 casos per 100.000 habitants, i la mateixa tendència segueix el virus respiratori, que es troba en 9,47 casos per 100.000 habitants. “Encreuem els dits, però en aquests moments està tot força controlat”, conclou.

Aquestes dades queden reflectides a les urgències dels diferents hospitals gironins. Durant la darrera setmana, al Josep Trueta de Girona han tingut unes 230 urgències al dia, unes xifres un 1% més altes que en prepandèmia i un 1,2% més que l’any passat. Han detectat també un 4% més d’ingressos que altres anys per aquestes dates, i quant a covid, afirmen que està “estable” i que en aquests moments els problemes més freqüents són amb “la grip i el sincític respiratori”, una malaltia viral comuna. El mateix està passant a l’hospital Santa Caterina, que confirma que en aquests moments el servei d’urgències atén majoritàriament pacients amb complicacions derivades d’infeccions de virus respiratoris. Aquest desembre ha atès un 7% més d’urgències que el mateix mes dels anys 2021 i 2019 i un 60% més en relació amb el desembre del 2020 (any de la covid-19).

Tranquils a Olot

Les urgències a l’Hospital d’Olot estan relativament tranquil·les aquests dies. “Ens movem amb unes xifres semblants a les d’abans de la pandèmia. Hem tancat el 31 de desembre amb 34.000 urgències anuals”, confirmen des de l’hospital: “Des del novembre que hem reforçat les urgències pediàtriques amb un pediatre, però altres anys ja ho havíem fet. Vivim una situació normal per l’època de l’any en què ens trobem.”

Menys calma viu el Servei de Salut Integrats del Baix Empordà: “Nosaltres anem fent, no estem saturats però estem força plens. No parem, sobretot entren molts pacients amb virus respiratoris i pacients crònics, els més fràgils”, indiquen, sense deixar d’esmentar els infants: “Normalment no en solem tenir i ara n’hem ingressat bastants per virus respiratoris.”

Més activitat a Blanes

L’afluència de pacients a les urgències dels hospitals de la corporació, Blanes i Calella, és superior a l’habitual, i en aquests moments hi ha una alta pressió assistencial respecte a setmanes anteriors, segons exposen fonts del centre. Fonamentalment –i coincidint amb els altres hospitals–, es tracta d’afeccions per causa de virus respiratoris, especialment en pacients fràgils i/o d’edat avançada.

L’hospital de Figueres es manté a l’expectativa

El servei d’urgències de l’hospital de Figueres està registrant una alta demanda en les últimes setmanes, provocada per la grip (sobretot la A) i diversos virus respiratoris sincítics. També nota l’augment de visites a infants per casos de bronquiolitis. Segons confirmen, aquest augment de l’assistència a les urgències és l’habitual de cada hivern, amb la diferència que enguany s’ha avançat, ja que abans es produïa cap a finals del mes de gener. Tot i que de moment no ha calgut, en previsió el centre ha habilitat un espai de preingrés per col·locar aquells pacients d’urgències que estan en espera de pujar a les plantes si fes falta. Malgrat que hi ha més atencions a les urgències, l’hospital no està tensionat i es poden anar drenant els pacients cap a les plantes d’hospitalització perquè “aquest creixement de la demanda ha coincidit amb l’època del Nadal, en què baixa l’activitat quirúrgica que no és urgent o oncològica”. S’espera que passades aquestes setmanes de forta presència de la grip i dels virus respiratoris, i un cop hagin descendit aquests virus, després creixi la presència del coronavirus, per la qual cosa l’hospital es manté a l’expectativa: “Cal estar amatents al seu comportament.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona