Societat

El Sindicat de Llogateres creu que el cas Azora pot “establir un precedent”

El col·lectiu afirma que gairebé tots els pisos del fons d’inversió, uns 13.000, tenen contractes amb clàusules similars

El Sindicat de Llogateres creu que la sentència contra el fons d’inversió Azora “pot establir un precedent” per a altres inquilins amb contractes de lloguer similars i avisa que perseguirà “tots els abusos” de l’empresa. Així ho ha afirmat la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarzo, després que aquest dilluns es donés a conèixer la sentència que dona la raó a una veïna de Granollers que va demandar Azora per voler incrementar-li el preu del lloguer un 30%. “El resultat del judici pot canviar el futur de milers de famílies afectades per clàusules abusives”, ha afirmat Arcarazo. El col·lectiu creu que gairebé tots els pisos de lloguer d’Azora, uns 13.000 a l’Estat, tenen contractes amb clàusules similars a les del cas de Ganollers.

Aquest dilluns, el jutjat de primera instància número 31 de Barcelona va dictar la primera sentència a l’Estat que declara la nul·litat de nou de les deu clàusules incorporades en un contracte de lloguer d’Azora per considerar-les abusives. La sentència fa referència a una demanda interposada per una veïna de Granollers, assessorada pel Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda.

Entre les anul·lades per contravenir la normativa legal vigent i els drets dels arrendataris, el jutjat va assegurar que la clàusula de ‘bonificació de la renda’ -que permetia a l’empresa aplicar la pujada a partir del tercer any de contracte- és “abismal” i contradiu la normativa vigent. Azora volia apujar un 30% el preu del lloguer de la denunciant, d’un dia per l’altre, passant dels 690 a gairebé 1.100 euros el gener del 2020. L’empresa denunciada és el tercer fons d’inversió amb més habitatges a tot l’Estat.

En la roda de premsa d’aquest dimarts, la llogatera demandant, Sílvia Torres, ha celebrat que la sentència és una victòria pel precedent que estableix. “La demanda era a títol individual, però això servirà per a més famílies que potser tenen menys recursos”, ha expressat.

Per la seva banda, l’advocada del Col·lectiu Ronda, Montse Serrano, ha constatat que la sentència permet “qüestionar situacions” que ningú posava en dubte fins fa un temps. En el cas de la veïna de Granollers, les clàusules havien estat signades per les dues parts en el moment de formalitzar el contracte, però, no obstant això, la inquilina els va acabar demandant. “Malgrat que les clàusules estiguin signades el dret ens atorga eines i mecanismes per poder declarar-les nul·les”, ha declarat Serrano.

Serrano ha insistit que les clàusules declarades nul·les en la sentència d’aquest dilluns estan incorporades en la majoria de contractes de lloguer d’Azora, i ha advertit que també “estan molt esteses” en altres contractes d’arrendaments d’altres inversors.

La portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, també ha denunciat que la clàusula de ‘bonificació de la renda’ “es va donar en un moment en què la llei d’arrendaments urbans era molt clara”. En aquest sentit, ha instat el govern espanyol a “blindar” la llei d’habitatge estatal que s’està negociant ara com ara en el si de l’executiu. “Si quan la llei és clara ens trobem amb fons voltors com Azora que troben la manera de vulnerar drets, el govern ha de tenir clar que quan redacti una regulació de preus, si no tapa tots els forats, Azora se’n continuarà beneficiant”, ha advertit Arcarazo.Segons la portaveu del sindicat, la llei que s’està redactant contempla una regulació de preus que “està plena de forats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia