Societat

Més de 241.000 infants catalans passen fred a casa

Un 17% pateixen pobresa energètica, segons Save the Children

Tenen més malalties i pitjor rendiment escolar

Un total de 241.088 infants catalans passen fred a casa durant l’hivern, segons alerta l’ONG Save the Children, agafant-se a les dades de la darrera Enquesta de Condicions de Vida. Això suposa que un 17,2% dels infants de Catalunya no tenen la temperatura adequada a les seves llars. El director de l’organització solidària al Principat, Antoni Pérez, va manifestar ahir que aquests casos estan creixent cada cop més: famílies vulnerables no posen la calefacció perquè no poden pagar la factura, la posen menys del que haurien de fer-ho per evitar factures que no poden assumir, o senzillament no en tenen. Les conseqüències d’aquesta situació són problemes de salut i respiratoris, però també de salut mental, absentisme escolar, aïllament, pitjor rendiment a l’escola i accidents domèstics com ara incendis per connexions irregulars o espelmes.

Així, “més enllà de l’efecte danyós en la salut física, com a conseqüències associades a problemes respiratoris i l’augment de visites a l’hospital, la pobresa energètica afecta també la salut mental de la infància i l’adolescència”, afirma el director de l’ONG. “Viure a casa l’estrès financer i l’endeutament pot provocar greus problemes d’estrès i salut mental”, afegeix.

En aquest sentit, Save the Children denuncia que el bo social del govern espanyol no està arribant a totes les famílies que el necessiten. Per això demana que aquesta ajuda es reformi i es converteixi en permanent, i que s’atorgui automàticament a les famílies que es troben per sota el llindar de la pobresa, independentment del tipus de companyia amb la qual hagin contractat el bo social, i que en el llindar d’accés per a les famílies amb fills a càrrec es tingui en compte el cost de vida en cada territori. També creuen que caldria crear espais on es tramitin totes les qüestions informatives i de prestació relacionades amb la provisió d’energia. Alhora advoquen per la rehabilitació d’edificis amb un criteri d’equitat i accessibilitat i una perspectiva d’infància millorant l’eficiència energètica de les cases.

D’altra banda, l’entitat valora positivament l’escut social energètic del govern espanyol, tot i que es pot fer més, així com lloa la pionera llei catalana per prohibir talls en el subministrament de llum i gas a les famílies vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia