Salut

Un nou fàrmac redueix la mortalitat de l’ictus isquèmic

Un assaig liderat per l’Hospital Vall d’Hebron mostra resultats positius per protegir el teixit cerebral en risc

Un assaig clínic liderat per l’Hospital Vall d’Hebron ha obtingut resultats positius de seguretat i eficàcia en un nou fàrmac per reduir la mortalitat de l’ictus isquèmic, protegint el teixit cerebral en risc.

Es tracta de l’apTOLL, desenvolupat per la companyia aptaTargets, que a més de reduir les defuncions en pacients amb ictus isquèmic agut, també mostra un bon resultat per reduir la discapacitat funcional a llarg termini.

ApTOLL és un fàrmac neuroprotector que actua sobre el receptor tipus Toll 4 bloquejant la resposta inflamatòria que es produeix després d’un ictus isquèmic, segons informa la Vall d’Hebron en un comunicat.

L’ictus es pot produir per una disminució important del flux sanguini que rep el cervell o per l’hemorràgia que genera la ruptura d’un vas cerebral. En el primer cas parlem d’ictus isquèmic, el més freqüent, que representa el 85% del total.

Les dades finals es van donar a conèixer ahir a la principal sessió plenària de la International Stroke Conference (ISC) a Dallas (als Estats Units) per part del doctor Marc Ribó, neuròleg intervencionista de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador principal del grup de Recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i director mèdic d’aptaTargets, i la doctora Macarena Hernández, directora científica d’aptaTargets.

Segons explica el doctor Ribó, els resultats obtinguts “demostren l’efecte neuroprotector d’ApTOLL després de produir-se un ictus, de forma que protegeix el teixit cerebral en risc”. A més, també s’ha constatat que el nou fàrmac “no mostra interaccions amb els fàrmacs que s’administren en l’ictus isquèmic, per la qual cosa es podria administrar a la majoria dels pacients”.

En l’assaig hi han participat 151 pacients, homes i dones, de 18 a 90 anys, de 14 hospitals de referència en recerca i assistència de malalties neurovasculars a l’Estat espanyol i França, entre els quals el Germans Trias i Pujol, l’Hospital de Bellvitge, el Josep Trueta, el 12 de Octubre de Madrid, La Fe de València, i els Hospitals Universitaris de Tolosa i Lille.

El grup que va rebre dosi alta d’ApTOLL va demostrar una disminució de la mortalitat del 18% al 5% en comparació amb el grup de placebo. A més, la dosi alta d’ApTOLL va reduir el volum final de l’infart i millorar les puntuacions de l’escala d’accidents cerebrovasculars dels Instituts Nacionals de Salut (NIHSS) al cap de 72 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia