Societat

Nou entitats volen que el català sigui oficial a Europa

Reclamen al govern espanyol que mogui fitxa per evitar-ne la discriminació

La manca de reconeixement actual és ‘anòmala’

Dificulta la relació entre la ciutadania i els ens

El català no és oficial a la Unió Europea i això té una sèrie de conseqüències: és impossible usar la llengua davant les institucions i els organismes europeus i s’ha de recórrer a múltiples traduccions. Les intervencions orals en català dels representants polítics només es poden fer al Consell de la Unió Europea, si el servei de traducció ho veu possible, la qual cosa no garanteix la traducció. La correspondència en català entre ciutadans i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea només es pot fer per a procediments administratius molt bàsics. Cap dels documents oficials de les institucions europees pot estar escrit en català. Aquestes són algunes de les implicacions de la manca d’oficialitat que nou entitats dels territoris de parla catalana volen revertir.

Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, la Intersindical-CSC, la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Institut d’Estudis Eivissencs, la Fundació d’Empresaris de Catalunya-FemCAT i l’Obra Cultural Balear de Formentera volen aprofitar que a partir del juliol l’Estat assumirà la presidència rotatòria del Consell de la UE perquè el govern espanyol reclami l’oficialitat del català. “No cal la modificació de cap tractat perquè el català passi a ser una llengua oficial”, va explicar ahir el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, en un acte a Palma.

Les entitats han impulsat un manifest en què qualifiquen d’anomalia el fet que “la 13a llengua de la Unió en nombre de parlants no tingui el mateix reconeixement que moltes altres llengües europees”. Això es va traduir l’any passat en “47 disposicions normatives amb requeriments que suposaven l’exclusió automàtica del català pel fet de no ser una llengua oficial”, segons denuncien les entitats.

LA FRASE

No cal la modificació de cap tractat perquè el català passi a ser una llengua oficial
Òscar Escuder
president de Plataforma per la Llengua

Premi Gasull al ‘tiktoker’ Cabrafotuda

R.M.B.

Els premis Martí Gasull i Roig, amb què Plataforma per la Llengua reconeix el treball de persones, entitats, empreses i mitjans per la promoció del català, guardonarà el creador de continguts a Tik Tok i Instagram Cabrafotuda. Aquest influenciador rebrà el nou Premi a la Innovació per haver demostrat als 200.000 seguidors que té a les xarxes socials que es pot triomfar a internet fent contingut en català. Els premis celebraran dilluns vinent la desena edició i guardonaran amb el Premi Especial del Jurat la filòloga Blanca Serra per la seva lluita pel català des dels anys 60. En la gala, que se celebrarà dilluns a la tarda al Palau de la Música, es coneixerà qui rep el premi Martí Gasull d’entre els tres finalistes: Vilaweb, FilminCAT i La Bressola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia