Medi ambient

L’oposició al parc eòlic marí a Roses hi veu inacció del govern

Stop Macroparc Eòlic Marí denuncia que “departaments clau en la transició energètica” de la Generalitat no hagin presentat cap al·legació a la planificació de l’Estat espanyol

El ministeri va demanar informes a divuit organismes catalans

L’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord va denunciar ahir que “departaments clau del govern de la Generalitat en la transició energètica” no hagin presentat al·legacions a la declaració ambiental estratègica del pla d’ordenació de l’espai marítim (POEM), el document estatal que es va fer públic en un avançament el desembre passat i que inclou la zona del golf de Roses, anomenada LEBA 2, com a àrea amb alt potencial per al desenvolupament de l’eòlica marina.

L’entitat recorda que, en canvi, aquest document, pas previ per a l’aprovació definitiva del POEM en el Consell de Ministres espanyol i via reial decret en les pròximes setmanes, n’exclou part de les Balears i d’Andalusia per les afectacions en el medi ambient i en les activitats econòmiques que es produirien.

El Ministeri per a la Transició i el Repte Demogràfic va consultar, critica l’associació opositora al parc eòlic flotant, “fins a divuit organismes de la Generalitat, entre els quals hi ha la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, la direcció general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, la direcció general de Pesca i Afers Marítims, la direcció general de Patrimoni Cultural i la direcció general de Turisme”.

Segons les dades de què disposa Stop Macroparc Eòlic Marí, “només un organisme, la direcció general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, hi va presentar al·legacions”. A més, en una reunió recent entre membres de l’entitat i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, diuen que els va admetre que des del seu departament no s’havia presentat cap escrit al document de declaració ambiental estratègica del POEM, tot argumentant que “no hi podien fer res perquè era un tema que es decidia a Madrid”, per bé que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va admetre contactes i converses amb la ministra Teresa Ribera en una compareixença al Parlament i es va mostrar favorable a una prova pilot inicial que no se sap si l’executiu estatal acceptarà.

“Irresponsabilitat” del govern

Per Stop Macroparc Eòlic Marí, “és una irresponsabilitat que la Generalitat no hagi presentat cap al·legació al document que servirà de base per a l’aprovació del POEM” i no s’adverteixi en vista de “la fragilitat ecològica de la zona”, on s’han presentat quatre projectes de grans parcs eòlics marins –i dues propostes experimentals més petites–, “com sí que ha fet la Junta d’Andalusia amb projectes similars que s’han plantejat al cap de Gata”. També troben necessàries al·legacions per alertar que es tracta d’una zona estratègica en l’economia –i, en concret, del sector turístic– de la demarcació de Girona, “com sí que ha fet el govern balear i el de les illes Canàries amb propostes d’eòlica marina presentades en aquelles zones”. L’entitat creu que la Generalitat també hauria d’haver aprofitat la consulta de la declaració ambiental estratègica del POEM per apel·lar al principi de precaució en un espai on reclamen una “protecció integral i no parcial”.

LA DATA

16.12.22
El BOE estatal
publicava la resolució favorable a la declaració d’impacte ambiental del POEM i la zona d’eòlica marina a Roses.

LA XIFRA

18
organismes
catalans han estat consultats i només la direcció de Polítiques de Muntanya i Litoral hi ha presentat al·legacions, segons Stop Macroparc Eòlic Marí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona

Cap a la “taxa justa” de residus, a Girona

Girona

Fundesplai augmenta el nombre de participants a les seves activitats

Barcelona

Més expedicions i millores d’horaris del bus cap a Barcelona

CASTELLBISBAL
societat

El polígon petroquímic de Tarragona comptarà amb 575 sensors de risc químic

tarragona
barcelona

Colau i Asens s’embarcaran a la Flota de la Llibertat per portar ajuda a Gaza

barcelona
Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la nova aplicació

Barcelona
pensament

El funeral de Josep-Maria Terricabras serà demà al matí al Tanatori

Girona