Educació

Es consolida la baixada de ràtio

El 91% de les aules dels centres públics tindran menys de 20 alumnes

Canviarà la gestió de places reservades a alumnes amb necessitats

Hi haurà nou centres nous i quatre canvis de titularitat

La lluita contra la segregació escolar intervé en l’oferta de places

El curs vinent entraran menys alumnes al sistema educatiu per la baixada de la natalitat, 1.967 menys a infantil 3 (I3) i 3.057 menys a primer d’ESO. Però no es tancaran aules en la mateixa proporció, sinó que es mantindrà un nombre que permeti que el 91,3% dels grups classe de l’escola pública tinguin menys de 20 alumnes. En el cas de la concertada, la ràtio inferior a 20 alumnes es garantirà en el 51,3% dels grups. Pel que fa a la pública, augmentarà en cinc punts percentuals el nombre d’aules amb menys de 20 alumnes. A la concertada, l’increment és més notable: el curs passat hi havia un 37,2% d’aules amb ràtio inferior a 20. En deu anys, la ràtio mitjana ha baixat de 23,5 a 18,8 alumnes.

Es tracta d’una proporció d’alumnes per aula que ja es va implantar aquest curs i que es mantindrà el vinent, no pas com una qüestió conjuntural sinó com una aposta del Departament d’Educació. “L’oferta educativa del curs vinent dona resposta a la reducció del nombre de nens i nenes a les aules. Continuem la baixada de ràtio a l’entrada al sistema; seguirem lluitant contra la segregació i millorarem l’atenció als infants amb necessitats educatives.” Així ho va explicar ahir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la presentació de la preinscripció d’ensenyaments obligatoris per al curs vinent. D’entrada s’oferiran 3.055 grups d’I3 i 2.942 grups de primer d’ESO. Es tracta, en conjunt, de 81 grups menys –l’oferta final acaba sempre variant–. Segons Educació, l’aposta per la reducció de ràtio ha evitat el tancament de 251 grups arreu de Catalunya. En 50 casos, el tancament de grups és inevitable, segons el conseller, perquè es tracta de municipis en què només hi ha una única escola, la qual, a més, és pública. Gonzàlez-Cambray va destacar la “bona predisposició” de la concertada, que no té l’obligació legal d’abaixar la ràtio perquè respon a una normativa de concert estatal.

La lluita contra la segregació és un altre dels factors que intervenen en l’oferta de places. Tal com recull el Pacte Contra la Segregació Escolar, es promou la reducció de ràtio en determinades zones amb sobreoferta de places per evitar desequilibris a l’hora d’escolaritzar alumnat vulnerable. El conseller va concloure: “El curs vinent tindrem menys alumnes i més mestres, per la qual cosa avancem en les polítiques educatives de qualitat.”

Reserva de places

Una novetat en la preinscripció per al curs vinent és que en la reserva de places per a alumnat amb necessitats educatives es diferenciarà entre les necessitats educatives especials i les que estan motivades per dificultats socioeconòmiques. El primer grup tindrà la reserva de plaça fins a la matrícula –un mínim d’una plaça per aula–, mentre que el segon podrà disposar d’un mínim de dues places per grup fins a l’inici de curs. La directora general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Raquel Garcia, ho va justificar adduint que el primer col·lectiu és més estable, mentre que el segon acostuma a incorporar alumnat nouvingut durant l’estiu. “Però si arriben alumnes amb necessitats educatives especials durant l’estiu, tenim tots els recursos per assignar-los una plaça segons la seva necessitat”, va afirmar Garcia. La diferenciació del procés es farà, segons va dir, per millorar la detecció de les necessitats.

La preinscripció es farà entre el 6 i el 20 de març en el cas d’educació infantil i primària, i entre el 8 i el 20 de març a secundària. Serà completament telemàtica, amb suport presencial per a les persones amb dificultats a les oficines municipals d’escolarització i a les escoles i instituts que s’escullin en primera opció.

El curs vinent hi haurà a la xarxa pública nou centres educatius nous: dos instituts, dues escoles i cinc instituts escola. A més, quatre centres passaran de la xarxa concertada a la xarxa pública. L’educació pública guanyarà així el proper curs més de 1.700 places fins ara concertades.

LA FRASE

Tindrem menys alumnes i més mestres, per la qual cosa avancem en la qualitat educativa
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació

LA XIFRA

5.997
grups
d’infantil 3 i de primer d’ESO s’oferiran per al curs vinent en el període de preinscripció del març.

Totes les hipòtesis obertes a Sallent

Rosa M. Bravo

El conseller d’Educació va lamentar ahir el “tràgic succés” de Sallent, en què dues germanes es van precipitar des del balcó de casa seva i una d’elles va morir. Gonzàlez-Cambray va insistir que en la informació que va rebre el departament el primer dia de l’institut on estudiaven les noies no constaven indicis d’assetjament. La informació que el departament va rebre posteriorment el va motivar a activar la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV), segons va reconèixer el conseller, que va insistir que des del primer moment el departament va posar en marxa els recursos de suport, i es va referir a l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògic i el Programa de Benestar Emocional que també s’ha posat en marxa. Ara s’està recollint tota la informació possible i el departament no descarta cap hipòtesi al voltant d’aquest suïcidi. Gonzàlez-Cambray va recordar que hi ha una investigació policial oberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia