Societat

i torturadors

Cada quinze dies es llegeix de forma pública la llista dels policies autors de maltractaments a la prefectura superior de policia

Un jutjat de Barcelona investiga una denúncia en què s’acusa sis agents de tortures

La veu portentosa de David Fontanals serveix, cada quinze dies, per fer d’altaveu de denúncia pública dels policies que han exercit la tortura a l’interior de les dependències de la prefectura superior de la policia espanyola a Barcelona. La lletania de Fontanals desgrana, un a un, el nom de 35 policies i l’exercici de denúncia es completa amb la gent que acudeix a la convocatòria per demanar el tancament de l’edifici policial cridant-los “torturador!”.

Amb aquesta litúrgia culmina, el primer i tercer dimarts de cada mes, l’acció organitzada per la Comissió de la Dignitat i la sectorial de represaliats de l’ANC davant l’edifici policial que es vol que esdevingui un centre de memòria democràtica, com n’hi ha a tots els països que han patit una dictadura. La campanya a peu de carrer va camí de complir els dos anys, ja que el primer acte es va dur a terme el 15 de juny del 2021.

L’acció reivindicativa consisteix en la intervenció d’una persona que ha estat víctima de tortures a la prefectura, no només per motius polítics sinó de persecució per qüestió de raça o gènere. El seu testimoni davant el que ja s’anomena la casa dels horrors permet anar completant la llista dels noms dels torturadors.

La Comissió de la Dignitat participa també en una campanya amb més entitats que persegueix el mateix propòsit i que fa costat a la presentació d’una querella per part de Carles Vallejo contra els policies que el van torturar el 1971. La denúncia ha estat admesa a tràmit i s’està investigant. Els querellats són Vicente Juan Creix, que va ser comissari en cap; Genuino Nicolás Navales, que era comissari, i els inspectors de la sisena brigada regional d’informació social Rafal Núñez, Francisco Javier Vázquez, José Antonio González i Francisco Manuel Escobedo. Es dona la circumstància que Creix i Navales ja són morts.

Els noms
dels 35 torturadors identificats es denuncien públicament cada primer i tercer dimarts de mes a Via Laietana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona