Societat

El comité de l'hospital Santa Caterina critica la resposta de l’IAS arran d’una demanda per doble escala salarial

Asseguren que se’ls vol “castigar” aplicant-los l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors “sense justificació”

Els tres comitès d’empresa de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), que gestiona l’hospital Santa Caterina, critiquen la resposta de l’empresa després que presentessin una demanda per doble escala salarial. Segons informa l’ACN, expliquen que hi ha treballadors que es regeixen per un conveni diferent, i que això fa que cobrin més per antiguitat. Quan van interposar una demanda, diuen que l’IAS va voler anul·lar aquells pactes -cosa que veuen “kafkiana”- i que també se’ls vol “castigar” aplicant-los “sense justificació” l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors. Els comitès, que també representen la Xarxa de Salut Mental i Addiccions i part de l’atenció primària al Gironès i la Selva, subratllen que es mantindran “units” per defensar els drets laborals.

A través d’un comunicat, els tres comitès d’empresa critiquen que la taula de negociació amb l’IAS està “congelada”. L’escrit el signen els sindicats CATAC-CTC, CCOO, Metges de Catalunya, SAE, SATSE i UGT. Representen els comitès de l’hospital Santa Caterina de Salt, de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, i de l’atenció primària de l’IAS (que gestiona diversos CAP del Gironès i la Selva).

Segons subratllen, l’origen de la situació deriva d’una demanda que els sindicats van interposar per doble escala salarial. Com que part de la plantilla es regeix per un conveni, i l’altra part per un altre, això fa que cobrin diferent per antiguitat. Unes quantitats que es recullen, en concret, als pactes d’empresa que es van signar els anys 1994 i 2004.

Arran de la demanda, els tres comitès expliquen que l’IAS va respondre “amb una contra demanda” on va demanar “la nul·litat” d’aquells acords. Una situació que veuen “absolutament contradictòria i kafkiana”, perquè els havia estat aplicant des d’un inici.

A més, els sindicats critiquen que, després d’un acte de mediació fallit, l’empresa va comunicar-los la decisió d’aplicar-los l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors. Aquest article és el que permet modificar les condicions laborals, i segons sostenen els comitès, l’objectiu seria “suprimir la millora continguda en el pacte de quantificació de l’antiguitat”.

Els tres comitès de l’IAS subratllen, però, que la mesura “no té cap justificació ni validesa”, perquè ha d’obeir a raons econòmiques o organitzatives. Segons diuen, la justificació econòmica seria “una previsió de dificultats”, que en cap cas “és la situació actual”.

“Empitjorant i castigant”

Els tres comitès recorden que hi ha mocions al Parlament que contemplen “l’equiparació i millora” dels convenis de la Sanitat Pública. I que una proposta de resolució que, precisament, el mateix Parlament ha aprovat fa poc, “proposa l’IAS com a centre on s’iniciï l’equiparació perquè és empresa pública”. “Quan des de la Conselleria de Salut s’ha creat una taula d’harmonització, la nostra empresa es mou en sentit contrari, intentant empitjorar les condicions dels treballadors i castigant-los per reclamar els seus drets”, critiquen els sindicats.

Els tres comitès també recorden que, d’ençà de la crisi del 2008, els treballadors només han vist “empitjorar” les seves condicions, que la pandèmia ja va “agreujar la demacrada situació del sistema sanitari” i que, a tot això, s’hi suma “un degoteig continu” de treballadors que marxen cap a d’altres sectors, canvien d’empresa o se’n van a l’estranger. Per això, els tres comitès de l’IAS ja adverteixen l’empresa que no va “pel bon camí” si “pretén arreglar així els problemes que té per trobar personal”.

“Ens mantindrem units en la defensa dels drets dels treballadors i no acceptarem cap amenaça ni cap xantatge”, diuen els comitès de l’IAS. “No signarem res que suposi una rebaixa de les condicions laborals actuals de cap dels treballadors”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia