Societat

La Vida Social

Tota una vida cuidant eugues

L'Ajuntament de Molló nomena Fill Il·lustre en Cisco del Carol i li concedeix la medalla del poble

El lliurament es fa a la Tria de Mulats

Pocs dels lectors associaran el nom de Francesc Pastoret i Sau (Molló, 1924) a les eugues d'Espinavell. Sí, en canvi, el d'en Cisco del Carol. El pastor de Molló és un testimoni vivent d'una feina ancestral que desgraciadament està en risc d'extinció. En Cisco, des dels 19 anys i fins gairebé als 80, ha estat l'eugasser d'Espinavell, qui ha guardat les eugues i els pollins –també algunes vaques– a les muntanyes de Rojà (Conflent) cada estiu, entre Sant Joan i Sant Miquel, qui ha ajudat a parir les eugues i qui ha tingut cura els pollins...

Per tant, ha estat un home clau per a la celebració, de la popular Tria de Multats, que se celebra cada 13 d'octubre, tant si plou com si fa sol. De fet, ha estat la cara més visible i la imatge més identificativa d'aquesta manifestació ramadera de portes enfora, de cara a l'exterior.

Ara bé, pels seus valors com a pastor transhumant i coneixedor autodidacte de la professió, de la muntanya i del bestiar, l'Ajuntament de Molló li ha concedit la distinció de Fill Il·lustre i Medalla de Molló, que és la distinció més alta que pot atorgar la corporació. Amb aquest homenatge acordat a l'últim ple, a més, l'Ajuntament enceta el flamant reglament d'honors i distincions aprovat enguany. De fet, en Cisco ja ha estat distingit altres vegada a fora de l'àmbit del poble. Concretament, se li va concedir la Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya l'any 2006, la Medalla de l'Agricultura Catalana del Govern de la Generalitat de Catalunya i la Creu Oficial de la Orden del Mérito Agrario, Pesquero y Alimentario que atorga el govern espanyol.

Com no podia ser d'altra manera, el lliurament de la medalla està prevista pel 13 d'octubre, en el marc de la Tria de Mulats d'Espinavell. Ara bé, ell ja no puja a Rojà –des de fa quatre anys ho fa el pastor David Sanromà–. En Cisco espera les eugues al pla d'Espinavell. A partir d'ara, però, ho farà amb una medalla penjada al coll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.