Societat

el dia europeu de l'enoturisme

Primer programa conjunt d'enoturisme al Penedès

El Penedès fa el primer gest per començar a avançar en un projecte real d'enoturisme com a oportunitat de futur per a l'economia i el territori

Els implicats destaquen la necessitat de l'acció conjunta

Cada territori pot proposar i adequar l'oferta al context local

Si el Penedès té un potencial és l'enoturisme. Com a mínim, en això hi coincideixen polítics i economistes. Al llarg dels últims anys hi ha hagut emprenedors en aquest sector que han començat a actuar, hi ha hagut institucions que han posat en marxa algunes iniciatives i hi ha hagut, sobretot, poca coordinació a l'hora de transmetre un missatge conjunt que pugui ajudar a promoure un sector que està encara en una fase molt embrionària. El cap de setmana del 13 i 14 de novembre, coincidint amb la commemoració del Dia Europeu de l'Enoturisme, el Penedès té una ocasió esplèndida per demostrar la capacitat d'actuació conjunta. De fet, per primera vegada s'han posat en comú, dins d'un mateix programa, activitats organitzades des d'Enoturisme Penedès, els patronats de turisme de Vilafranca, Sant Sadurní i Subirats, i el Vinseum. El programa està farcit d'activitats per convidar el públic a conèixer el Penedès més relacionat amb la cultura del vi des de diferents vessants. Els cellers i caves obriran les portes de manera gratuïta, es faran visites culturals relacionades amb la història i la cultura del vi i el cava, hi haurà una mostra de films, tastos de vins i caves, concerts i una oferta especial de restaurants i allotjaments turístics amb motiu d'aquesta festa.

La presidenta del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès, Esther Parellada, es va mostrar ahir satisfeta de presentar el programa que s'ha elaborat amb el suport del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Penedès, i l'Associació Vinícola Catalana-Uvipe.

El Dia Europeu de l'Enoturisme és una iniciativa promoguda des de Recevin amb l'objectiu de promoure el turisme del vi com una activitat de futur que dóna valor afegit al territori. Segons la presidenta de Recevin, Carme Ribes, la iniciativa permet que cada territori pugui proposar i adequar l'oferta al context local. Això, segons ella, permetrà que territoris com el Penedès puguin establir estratègies comunes per avançar en aquest terreny.

Aquest és el segon any que es commemora el Dia Europeu de l'Enoturisme i ja s'hi han afegit una quarantena de territoris, fonamentalment de l'Estat espanyol, França, Itàlia i Portugal. I pràcticament en totes les rutes proposades i que aprofitaran aquesta data per fer promoció conjunta hi haurà tast de vins, degustacions i maridatges com a activitats estel·lars.

El director del Consell Regulador de la DO Penedès, Josep Ribas, va insistir ahir en la necessitat d'avançar per donar forma i entitat a l'enoturisme del Penedès com una opció de futur. “Ens convé socialment i econòmicament, és un bon moment per fer-ho”, va afirmar, després de destacar la importància de ser tots junts en aquest projecte.

Rutes per la història i l'entorn des de Vilafranca

El Patronat de Turisme de Vilafranca oferirà des d'una passejada per les vinyes del camí de Sant Pau fins a rutes guiades per la ciutat buscant els rastres de la cultura i la indústria del vi.

Filmografia selecta i tast de vins i caves

Al Vinseum es podran veure projeccions històriques relacionades amb la cultura del vi. Divendres i dissabte després dels films hi haurà un tast. I diumenge, un concert de música tradicional.

Història i teatre per explicar l'inici del cava

Sant Sadurní recupera la coneguda ruta teatralitzada per descobrir els secrets de la història de la vila i l'inici de la producció de cava, a través de Raül Mir i la senyoreta Esperança.

Funifira, a Gelida, i Festa del Most, a la Ràpita

La Festa del Most de la Ràpita i la Funifira de Gelida, igual que el Mercat d'Artesans de Vilafranca s'han afegit al programa d'activitats per mostrar també un altra cara del Penedès.

Menús especials i maridatges als restaurants

Una vintena de cellers i caves obren les portes de manera gratuïta. Els restaurants que s'han adherit al programa faran menús especials i maridatges. I els hotels preparen obsequis per als clients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.