Societat

meteorologia

Primera nevada important al Pirineu

Uns 700 alumnes del Pirineu es queden sense escola

El món de l'esquí celebra que nevi a les portes del pont

La primera nevada important de la temporada va obligar ahir a restringir el trànsit a diverses carreteres i va deixar sense escola a uns 700 alumnes del Pirineu. La nevada va afectar totes les comarques pirinenques i va deixar gruixos de10 a 20 centímetres a la Pobla de Lillet (Berguedà), Pont de Suert (Alta Ribagorça, Ribes de Fresser (Ripollès) o la Seu d'Urgell (Alt Urgell). Va començar en cotes baixes, deixant una capa de neu en poblacions del Prepirineu com Tremp (450 metres) i va anar pujant de cota fins als 900 metres, on es preveu que es mantingui durant avui i demà. A la resta del país se situarà per damunt dels 1.500 metres.

A la Seu d'Urgell les màquines llevaneu van haver de treballar de valent durant tot el dia perquè la nevada no aturés l'activitat a la capital de comarca. S'hi va activar el pla de neu municipal, que mobilitza els treballadors de les diverses brigades municipals en la retirada de neu que dificulti la circulació, especialment als accessos als centres mèdics i escolars, i es demana la col·laboració ciutadana per retirar la neu de les voreres.

Cadenes en 3 carreteres

A la tarda, la preocupació de l'Ajuntament de la Seu i de la resta del Pirineu era saber si durant la nit les temperatures baixarien prou per convertir la neu acumula en gel als carrers i les carreteres. Ahir al vespre en tres carreteres era obligatori l'ús de cadenes: la BV-4031 a la Pobla de Lillet (Berguedà), la C-38 entre Camprodon i Molló (Ripollès) i la C-462 d'Alàs i Cerc cap a la Llosa del Cavall (Solsonès). L'N-260 de Ribes de Freser cap a la collada de Toses (Ripollès) estava afectada per la formació de plaques de gel. La previsió del servei meteorològic de la Generalitat apuntava a unes temperatures superiors a les de la nit anterior, per sobre dels 0 graus.

La neu va ser molt benvinguda a les estacions d'esquí, que aquest pont de la Puríssima comencen de ple la temporada. L'aranesa Vaquèira-Beret, que va avançar l'inici de temporada el cap de setmana passat, es va afanyar ahir a difondre fotografies de les pistes, cobertes de neu nova i abundant. Gran Pallars, que gestiona les estacions pallareses d'Espot i Portainé, calcula que podrà obrir la temporada divendres amb gruixos de 40 a 80 centímetres. També obriran al Pirineu lleidatà Boí Taüll, Tavascan i Port del Comte, mentre que al Pirineu gironí Masella i la Molina van obrir el 20 de novembre.

694
alumnes
es van quedar ahir sense classe per la supressió de línies de transport escolar al Pirineu.

LES XIFRES

20
centímetres
és el gruix que va deixar la nevada al migdia en alguns municipis, al cap de poques hores de començar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.