Societat

meteorologia

Els termòmetres se situen entre 6 i 8 sota zero a Olot, Girona i la Bisbal

Das, a la Cerdanya, baixa fins als 15,5 graus negatius i fins i tot glaça arran de mar

Entitats i ajuntaments activen els plans d'atenció als sense sostre

Que a Malniu (la Cerdanya) a 2.230 metres d'altura, hi faci molt de fred en ple gener és normal, però, que Girona ciutat registri una mínima de 7,4 graus negatius; la Vall d'en Bas, de 8,4 negatius, i Monells, Cruïlles i Sant Sadurní de l'Heura, 7 negatius, vol dir que fa fred de part de bo. Fins i tot, ahir, va arribar a glaçar arran de mar, l'Escala, per exemple, va baixar fins als 3 graus negatius. A diferència del dissabte, ahir les temperatures de rigorós hivern van ser força equilibrades a tot el territori. Al Pirineu i al Prepirineu, les mínimes no van assolir els mateixos nivells. Així dels 16,8 graus negatius d'Ulldeter de mínima d'abans d'ahir, es va passar als 11,5 negatius; els 14,5 negatius de Vall de Núria de dissabte, ahir van ser 13,7 negatius i, per posar només un altre exemple, els 15,5 negatius de Malniu, a Meranges, van pujar als -11,9.

A la resta del territori gironí, en canvi, les mínimes es van mantenir a nivells semblants al dissabte i, en alguns punts, fins i tot van baixar més. És el cas de Das, a la Cerdanya, que va registrar una mínima de 15,6 graus negatius. Molló va registrar 10 graus negatius; Olot va baixar als 7,9 negatius; Girona, als 7,4 negatius; Fornells de la Selva, als 8,4 negatius, i Banyoles, als 4,4 negatius. A la Selva interior, la temperatura va girar a l'entorn dels 7 graus negatius, com els -7,4 d'Anglès.

Al prelitoral i litoral, el termòmetre va baixar fins als 5 graus negatius, excepcionalment fins als -7 de Monells, fins als -6,6 a Serra de Daró i fins als -6,2 a la Tallada. Torroella registrava -5,6 graus; la Bisbal, -5,9, i Torroella de Fluvià, -4,9.

En molts punts, però, la temperatura es va situar a l'entorn dels 3 negatius, com els -3,7 graus de Castell-Platja d'Aro i Castell d'Aro, els -3,9 de Ventalló i els -3,6 de Sant Pere Pescador. Cabanes i Portbou es van acostar als zero graus i Roses va registrar 1,3 graus positius.

A la resta del país, l'onada de fred ha establert nous rècords de temperatures mínimes en cinc de les estacions més antigues del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), emplaçades a les comarques del Baix Penedès, el Montsià, el Tarragonès i el Vallès Occidental.

En concret, l'estació meteorològica del Vendrell, que fins ara tenia un rècord de mínima absoluta de 3,7 graus sota zero, va registrar, dissabte, 5 graus negatius; Alcanar ha establert el nou rècord en -2,3 graus (abans, -2,1); Ulldecona-els Valentins passa a tenir un rècord de -8,1 graus ( -7,3); Constantí, -6,7 graus (-6,5), i Cerdanyola del Vallès, -6 graus ( -5,9), segons les estadístiques analitzades pel SMC.

A més, l'onada de fred també ha marcat rècords de temperatures mínimes en un mes de gener als municipis del Pont de Suert (13,1 graus negatius), Prades (-11,5), Blancafort (-7,6), l'Espluga de Francolí (-7), Vinebre (-7,6), Cervera (-8,8), Seròs (-8,3) i Lladurs (-10,6).

El registre més baix d'aquest episodi, no obstant, continua sent –fins al tancament d'aquesta edició– el registrat la matinada de dissabte a Sasseuba, amb -19,1 graus. Sasseuba és una estació meteorològica situada al municipi aranès d'Arres, a 2.228 metres d'altitud.

D'entre les estacions situades en les ciutats més importants de Catalunya, ahir destacaven els 9,7 graus negatius de Lleida-Raimat (on dissabte hi va haver -7,9 graus) i Tarragona, amb 3,9 graus negatius (on dissabte hi havia -2,6 graus).

Les baixes temperatures han provocat també danys importants, tot i que desiguals, en diferents tipus de conreus. Amb dades encara per confirmar, entre els sectors més perjudicats es podrien trobar alguns cultius del Vallès i el Baix Llobregat, com la carxofa, i els fruiters de la plana de Lleida.

LA XIFRA

15,6
són els graus negatius que va registrar
ahir Das, a la Cerdanya, i que va ser la mínima gironina més baixa.

LA FRASE

Obrim la Sopa de 8 a 8, però en dies de molt de fred no tanquem a la nit
Joan Olóriz
regidor de polítiques socials i cooperació de l'ajuntament de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.