El Punt Casteller

Explosió verda

Absents a la Bisbal, els Castellers de Vilafranca preparen tres castells de gamma extra per dissabte

La polèmica generada arran de la tradicional diada a la Bisbal per la Mare de Déu d'Agost va acabar amb els Castellers de Vilafranca fora d'un cartell que sí que mantenia les colles de Valls. Els verds, que pocs dies després marxen de viatge a l'Índia, no van voler renunciar a un cap de setmana idoni per fer castells de gamma extra, i van organitzar a cuita-corrents una diada alternativa, que alguns han anomenat “la diada del desgreuge”. Doncs bé, aquesta diada, demà dissabte a la tarda, podria veure ni més ni menys que el cinc de nou. Sumant-hi els castells que ja van fer a Vilanova (tres de nou, torre de nou i pilar de vuit), els verds arrodonirien una actuació espectacular. En tornar de l'Índia, a finals d'agost, els espera una veritable marató: cinc dies seguits amb actuacions on tenen previst alçar castells de nou, entre el Catllar, l'Arboç i les tres diades de festa major vilafranquina. Un repte històric.

Cara a cara vallenc a la Bisbal

Sense els Castellers de Vilafranca, la diada a la plaça més castellera sense colla pròpia es convertirà bàsicament en un duel entre Vella i Joves de Valls. Amb els ànims ben amunt després de Firagost, la Vella es planteja una actuació similar, amb el tres i el quatre de nou, i el cinc de vuit o el quatre amb el pilar com a tercer castell. La Joves té el repte de plantar-hi el primer tres de nou de la temporada, que segurament acompanyarà amb el cinc i el dos de vuit ara que ha recuperat bona part de les baixes que l'han condicionat al juliol.

A banda de veure cap a quin costat de la balança es decanta, la diada de la Bisbal també tindrà com a al·licient uns Minyons de l'Arboç que volen intentar el quatre de vuit, un castell que no han aconseguit mai.

Preparant Sant Magí

De les actuacions d'aquest cap de setmana llarg, destaca també la festa major del Cós del Bou. Quatre dies abans de Sant Magí, és poc probable que la Jove de Tarragona arrisqui amb el tres de nou, però sí que podria repetir el cinc i el dos de vuit, així com deixar llest el quatre de vuit pensant en un imminent quatre de nou.

Vilafranca (Alt Penedès)
Dissabte 13 a les 19 h, a Cal Figarot (carrer del General Prim), actuació dels Castellers de Vilafranca, els de la Vila de Gràcia i els Nois de la Torre.
Riudoms (Baix Camp)
Dissabte 13 a les 19 h, a la plaça de l'Arbre, Xiquets de Reus i Xiquets del Serrallo.
La Canonja (Tarragonès)
Diumenge 14 a les 18.30 h, al carrer del Raval, actuació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Nois de la Torre.
Vallmoll (Alt Camp)
Diumenge 14 a les 18.30 h, a la plaça Major, actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Xiquets del Serrallo.
La Bisbal (Baix Penedès)
A les 13 h, al carrer del Doctor Robert, actuació de la Colla Vella, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de l'Arboç.
Manlleu (Osona)
Dilluns 15 a les 17.30 h, a la plaça Dalt Vila, actuació dels Nyerros de la Plana i els Minyons de l'Arboç.
Tarragona (Tarragonès)
Dilluns 15 a les 20.30 h, al carrer del Cós del Bou, actuació dels Xiquets de Reus i la Jove de Tarragona.
XIULETS

Estrangers?

Aire Nou de Baó, l'entitat nord-catalana que acull els Castellers del Riberal, podria passar a ser considerada com a casal català a l'estranger. Tot i ser en territori català i difondre la cultura i la llengua catalanes, així ho ha decidit la Generalitat. Caldrà veure si es replantegen aquesta decisió, després que els ho hagin demanat els Castellers del Riberal i la Coordinadora.

L'ANÈCDOTA

Castells a negra nit

Si a la festa major de les Santes els Capgrossos van completar un dels castells més nocturns de la història (a dos quarts de dues, a la mitja part del ball), els Bordegassos oferiran ara una completa actuació nocturna. Serà per la festa major de la Geltrú, aquest diumenge a partir de la mitjanit a la plaça de l'Assumpció. Els vilanovins volen que la cita tingui continuïtat.

APLAUDIMENTS

La Global de Salou aixeca el cap

Després de dos anys d'assajos i només haver pogut carregar el tres de sis, la Global va aconseguir una actuació completa diumenge a la Pineda, amb el tres, el quatre i el tres de sis amb el pilar, a més d'un intent de dos de sis. Cal destacar la tasca integradora d'aquesta colla, que inclou fins a disset nacionalitats.

Arriba la calma

R.LLAGOSTERA

Un cap de setmana sense castells de nou i amb poques actuacions s'ha traduït en immobilisme total a la classificació castellera. De fet, només hi ha tres colles que han sumat punts, sense que això impliqués cap canvi de posicions. La suma més important és la que ha aconseguit la Colla Vella, amb un miler de punts gràcies a la seva primera tripleta màgica, aconseguida per la Firagost. La Joves de Valls, amb el dos de vuit folrat com a millor castell en aquesta actuació, ha sumat només uns cent cinquanta punts, i, a l'espera de l'intens mes d'agost, queda encara molt despenjada de les cinc primeres. L'estrena del dos de vuit per part de la Jove de Tarragona els ha deixat uns imperceptibles 46 punts més.

La notícia més destacada del rànquing ha quedat amagada, perquè els Nens del Vendrell, amb els dos primers quatres de vuit de l'any, s'han quedat a només quaranta punts d'atrapar els Sagals d'Osona i entrar al top 15.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.