Societat

meteorologia

Alerta màxima d'incendis durant l'onada de calor

Interior posa Catalunya en alerta mitjana per les altes temperatures

Puig demana limitar les sortides i les activitats en zones forestals

Suspenen els permisos a Bombers i activen la Creu Roja

El Departament d'Interior va activar ahir en fase d'alerta el pla Infocat per risc elevat d'incendi a més de mitja Catalunya a causa de les altes temperatures i la baixada de la humitat. L'alerta es mantindrà, de moment, durant tot el cap de setmana i això ha obligat a activar tots els serveis de prevenció i emergències.

L'alerta es concentra a la meitat sud i ponent del país, concretament a 35 municipis de les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Segrià i la Terra Alta. Tot i que altres comarques, com l'Anoia, el Bages, la Noguera, el Pallars Jussà, la Segarra, l'Urgell i el Solsonès també presenten un elevat risc d'incendis.

L'activació de l'Infocat en fase d'alerta, a partir d'ahir al migdia, implica una àmplia mobilització d'efectius implicats en l'extinció d'incendis. I, per tant, s'han anul·lat tots els permisos dels Bombers, mentre que la Creu Roja també va anunciar ahir que posa en alerta els seus serveis per actuar en cas d'incendis forestals.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar que han desplaçat les columnes mòbils del cos de Bombers a les comarques amb més risc d'incendi. Puig va demanar la màxima col·laboració dels ciutadans i va recomanar que s'eviti els desplaçaments i les excursions a zones forestals i es vigili especialment qualsevol activitat que pugui generar un risc d'incendi. “No són les millors dates per sortir d'excursió pel massís de Prades o per les muntanyes del Montsant”, va afirmar el conseller d'Interior. Igualment, s'ha prohibit fer qualsevol tipus de foc i s'han aturat obres públiques i privades en els municipis de més risc. Puig va fer especial menció a les activitats de festa major i va demanar atenció als menors i a la gent gran com a població de més risc.

En paral·lel, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per risc de calor que afecten tot el Pla de Lleida i fins al Pallars Jussà. En aquestes zones es podria arribar als 40 graus avui dissabte, tot i que ahir ja van vorejar aquests registres molts municipis de Ponent, la Catalunya central i les Terres de l'Ebre, amb temperatures de 35 a 39 graus.

El rècord d'aquest estiu se l'emporta Seròs, al Baix Segre, amb 39 graus, la mateixa temperatura registrada a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà) i Castellnou d'Ossó (Urgell). Lleida, Tàrrega, Alcarràs, Aitona i Tornabous van arribar també als 38 graus. Al prelitoral es van superar els 35 graus, com va ser el cas d'Olesa i Piera, i a la costa la temperatura va ser més baixa gràcies a la marinada, tot i que la xafogor va ser molt més intensa.

A tot l'Estat espanyol també s'han activat alertes des de Protecció Civil i l'Agència Estatal de Meteorologia, tant per risc elevat d'incendis com per cops de calor, que afecten unes 36 províncies d'onze comunitats autònomes. En els avisos destaquen especialment Andalusia i Canàries, on esperen temperatures semblants a les catalanes, com a Madrid, que ahir va arribar als 38 graus.

40
graus serà la màxima d'avui
a què podrien arribar diverses zones, segons les previsions del Servei Meteorològic.
38,8
graus de màxima era el rècord
registrat fins ahir durant aquest any i va ser el 28 de juny en pobles del Baix Segrià.

Lleida “controla” 2.000 persones

L'Ajuntament de Lleida ha activat el nivell 1 d'alerta per risc de calor i això implica que l'àrea de Serveis Socials està especialment atenta a la població més vulnerable per aquests cops de calor que a Lleida poden arribar aquest cap de setmana als 40 graus.

En total es tenen “controlades” 2.030 persones, segons van explicar portaveus municipals.

La regidoria de Benestar Social ha reforçat, per tant, les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials a nivell domiciliari i fent difusió de les indicacions de prevenció.

La majoria dels implicats en aquesta alerta són gent gran o persones que per alguna malaltia són ateses a domicili pels serveis assistencials. És a dir, els usuaris de la teleassistència, del servei d'ajut a domicili, temporers i indigents o col·lectius vulnerables supervisats pels serveis socials de barri.

L'alerta municipal es va activar ahir i posteriorment es va acordar ampliar el nivell 1 durant tot el cap de setmana davant les previsions d'onada de calor. En la primera jornada d'aquest dispositiu no es va haver d'efectuar cap servei d'urgència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.