Societat

Joves per militars, al Montgrí Estat d'abandonament de les dues instal·lacions

base loran ·

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol reconvertir l'espai en un alberg de joventut, amb aula de natura, magatzem del parc i subseu de bombers

Demana l'enderroc de tota la bateria d'artilleria

L'alberg de la base Loran seria el primer del Baix Empordà

Les dues instal·lacions militars del massís del Montgrí, la bateria d'artilleria de Punta Milà i la base Loran, presenten un estat d'abandonament manifest, especialment la primera. A la imatge gran es pot veure el búnquer de la bateria de Punta Milà, amb el golf de Roses al fons, a l'esquerra. Al costat, dues imatges de les instal·lacions de la base Loran

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí pretén convertir l'antiga base nord-americana Loran de l'Estartit, tancada el 1994 i que es troba dins del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, en un alberg de joventut. I, en aquest sentit, es farà arribar una memòria, que actualment estan enllestint les àrees d'Urbanisme i Medi Ambient, al Ministeri de Defensa. “Seria el primer alberg de joventut del Baix Empordà”, va recordar l'alcalde, Jordi Cordón, que va explicar que també volen fer arribar la proposta a la Generalitat per incloure'l dins de la xarxa existent al país.

L'alberg es proposa a l'edifici principal de l'antiga base. Però, al mateix temps, es planteja el reaprofitament d'altres immobles ja existents. En aquest cas, es vol convertir l'edifici de les antenes en aula de natura i, en un parell d'immobles més, ubicar-hi una subseu dels bombers –que ja tenen la seu al costat de la carretera de Torroella a l'Estartit– i uns magatzems per al mateix parc natural.

“Ho proposem per tal d'aprofitar les edificacions existents, ja que, pel fet de ser parc natural, és impossible construir-hi de bell nou”, va manifestar l'alcalde, que creu que es troben en bon estat malgrat l'abandonament de què han estat víctimes les instal·lacions. A la primavera, davant la falta de vigilància de la finca, la base era utilitzada per fer-hi jocs de simulació bèl·lica (guerra de pintura i airsoft), com també festes i barbacoes.

Un cop lliurada la memòria de la proposta, l'Estat espanyol haurà de decidir si l'accepta. Ara té en venda la finca per 560.000 euros (abans 850.000), si bé ja ha exposat a l'Ajuntament la intenció de poder arribar a una cessió. Cordón va deixar clar que estarien disposats a pagar un “preu simbòlic”, més encara si es té en compte que el consistori assumiria la inversió d'adequació i el manteniment de la finca i hi donaria una sortida de caràcter social.

Respecte a l'altre base militar situada al parc natural, la bateria d'artilleria de Punta Milà, l'Ajuntament torroellenc demana el seu enderroc. “Volem recuperar l'espai verge”, va assenyalar Cordón. A més, segons l'informe municipal, es justifica la desurbanització del sector pel fet que les instal·lacions presenten “problemes estructurals importants, que han ocasionat esfondraments”. La bateria de Punta Milà –feta per l'exèrcit espanyol l'any 1945 i tancada a finals de la dècada dels seixanta– ocupa una finca de 29 hectàrees. Com en el cas de la base Loran, Defensa ha establert un preu de venda, que és de 300.000 euros.

Les dues bases es troben dins el parc natural

El candidat de CiU al Congrés, Jordi Xuclà, va criticar els preus que estableix Defensa per a les seves finques, perquè considera que les hauria de cedir als municipis per revertir a favor de la ciutadania. Xuclà sosté que Defensa té “la seva particular bombolla immobiliària”. A part de la base Loran i de la bateria de Punta Milà, a la demarcació també hi ha els camps de tir de Quart i Sant Climent Sescebes i els terrenys de la Clota de l'Escala.

Base

d'un dels quatre canons de Punta Milà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.