Societat

Activada la prealerta de l'Inuncat per la previsió de pluges

Per demà s'esperen precipitacions intenses a bona part del país, que localment poden anar acompanyades de tempesta

Al terç est del país es poden acumular més de 30 l/m2 al migdia

Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per la previsió de tempestes a bona part del país.

Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per demà dimarts s'esperen pluges intenses i acumulació d'aigua. En alguns casos, la intensitat pot superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora i en altres els 100 litres per metre quadrats en 24 hores.

Aquestes previsions, sumades a les acumulacions provocades pels episodis de pluges de les últimes setmanes, obliguen a dedicar especial atenció a l'evolució del cabal dels rius i al comportament de les seves lleres.

Per aquest motiu, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha emès un avís de prealerta del pla Inuncat a partir de les informacions facilitades per l'SMC i per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Més pluja al migdia

Segons aquestes previsions, les precipitacions afectaran demà tot Catalunya excepte el terç nord-oest. De manera local, poden anar acompanyades de tempesta.

Les pluges, que avançaran de sud-oest a nord-oest, arribaran a partir de la propera matinada a les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Conca de Barberà, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre, Tarragonès i Terra Alta.

Pel matí s'esperen pluges intenses a l'Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Maresme, Montsià, Osona, Priorat, Ribera d'Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

A partir del migdia és quan es donarà la màxima probabilitat de superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts, sobretot a les comarques de l'Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Les pluges intenses poden afectar també l'Alt Camp, Alt Empordà, Baix Camp, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès, Segarra, Solsonès, i Tarragonès

Pel que fa a pluja acumulada, es podrien registrar més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Les comarques amb més risc en aquest sentit són: Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Estat dels embassaments

En relació a l'estat dels embassaments, segons informa l'ACA el del Foix continua sobreeixint i la previsió és que ho continuï fent durant les properes hores. Si es compleixen les previsions de pluges, el cabal aigües avall podria augmentar de manera sobta i afectar trams baixos, guals, i creuaments de riu a nivell. Per això, es recomana evitar els accessos a aquests punts al municipi de Cubelles.

Per la seva banda, el del Pasteral continua desembassant uns 20 metres cúbics per segon. Com a conseqüència d'això el cabal del riu Ter serà superior a l'habitual i pot augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar també trams baixos i guals.

En conseqüència, es recomana precaució en aquestes zones als municipis de La Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Sant Joan de Mollet, Flaçà, Foixà, Colomers, Jafre i Verges



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.