Societat

Economia

Un sector de creixement espectacular però molt complicat de controlar

Les empreses autoritzades per treballar amb drons s'han triplicat en menys d'un any

La normativa que regula els vols és tan clara com fàcil d'incomplir

Que empreses com Google, Facebook o Amazon estiguin invertint gran quantitat de diners en projectes propis vinculats a les aeronaus sense pilot és indicatiu de fins a quin punt aquesta tecnologia pot agafar volada els pròxims anys, i mai millor dit. Però l'auge dels drons també és una realitat aquí i ara. Durant l'últim any, per exemple, el nombre d'empreses autoritzades per l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (Aesa) per pilotar aquesta mena de ginys s'ha triplicat. De les 500 que hi havia fa un any, a les 1.500 actuals.

Cada cop menys costosos i més avançats tecnològicament, els drons obren grans oportunitats i nous models de negoci. Segons un estudi de la consultora PriceWaterhouseCoopers, aquest mercat emergent està valorat en més de 127.000 milions de dòlars en l'àmbit global. La gravació de vídeo i l'agricultura són dos dels sectors en què els quadrirotors ja han entrat amb força, però també s'espera que ho facin en àmbits com ara les infraestructures, el transport, la seguretat i l'entreteniment.

De fet, el sector és tan recent que la normativa que regula on i com es poden fer volar té menys de dos anys i és temporal. A finals del 2014 es va aprovar el decret llei que estableix la prohibició d'usar els drons en espais habitats o sobre aglomeracions de gent. Per tant, queda prohibit usar-los en ciutats i pobles, i fins i tot a la platja o al camp si hi ha grups de persones a la vora. Per tant, les empreses que immortalitzen els casaments i n'utilitzen per captar imatges aèries que fan els reportatges molt més atractius, ho fan de manera il·legal. A més, hi ha zones d'exclusió al voltant dels aeroports, en un radi de vuit quilòmetres, i tampoc no es poden enlairar per sobre dels 120 metres d'altitud. En canvi, sí que es poden fer volar en recintes tancats, com ara pavellons de bàsquet o la Sagrada Família, sempre que es disposi del permís del propietari.

Cal contacte visual

La llei també estableix l'obligació de no perdre mai de vista l'aparell, de manera que calen bones condicions meteorològiques i no es pot allunyar a més de 500 metres del pilot. Per tant, no es poden fer servir els models anomenats FPV (First Person View, en els quals el pilot guia l'aeronau a partir de les imatges que aquesta capta i li envia a unes ulleres especials).

A més, la normativa requereix que qui opera els drons tingui una llicència per fer-ho, sense la qual és impossible aconseguir una assegurança de responsabilitat civil. Finalment, l'aeronau hauria de tenir una placa visible amb el número de sèrie de l'aparell i la identificació i el contacte de l'operador.

A la pràctica, però, els particulars cada cop tenen aquests aparells més al seu abast, ja sigui en botigues d'electrònica o per internet, i fins i tot se'ls poden fabricar a partir de diferents tutorials que es poden trobar a la xarxa. “Com que no existeix una policia de drons, difícilment vindrà ningú a dir-te res i l'únic que podran fer és demanar-te que paris, però el vol ja l'hauràs fet. En canvi, les persones correctament registrades sí que ens exposem a una multa de l'Aesa”, explica Joan Lesan, responsable de l'empresa Drones de Carreras.

Esperant la nova regulació

En tot cas, el sector està en espera d'una nova normativa que podria arribar en breu. La qüestió és que tant l'Estat com la Unió Europea estan treballant en textos paral·lels, així que caldrà veure quina serà la llei que entrarà abans en vigor. Una de les disfuncions que es preveu que resolgui és, també, la distinció entre les joguines i els drons de veritat, que podrien ser els que pesin més de 500 grams.

LES XIFRES

1.500
empreses
estan autoritzades per l'Agència Estatal de Seguretat Aèria per fer vols de drons.
50
grams
és el pes aproximat que pot tenir un nanodron, útil per començar a adquirir les dinàmiques de pilotatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat