Societat

Els pobles de les valls del Ter i del Tec reforcen llaços

Una trentena de municipis promouen una marca comuna per al desenvolupament del territori

Es tracta d'un projecte transfronterer

L'objectiu és aprofitar el capital social
i cultural

L'orografia és intel·ligent, o, més ben dit, mostra una coherència que les convencions humanes moltes vegades perverteixen. I les valls del Tec i del Ter són un bon exemple de tot plegat. Són dos rius que neixen a poca distància l'un de l'altre i a la mateixa serralada pirinenca, l'un a Ulldeter i l'altre al Costabona. Són germans o cosins germans. Els divideix una frontera administrativa irreal que, sobre el territori, no té les funcions per a les quals va ser traçada, perquè la gent dels pobles que articulen aquests dos rius no ha viscut mai d'esquena. N'hi ha molts exemples, com ara els acords per compartir pastures en diversos espais pirinencs i la vocació clarament transfronterera del flamant Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Ara, les administracions del territoris implicats han volgut reforçar aquests llaços històrics creant una agrupació europea de cooperació territorial per impulsar la marca País d'art i d'història transfronterer. Aquest territori inclou un total de 24 municipis nord-catalans i set de ripollesos i aplega una població total de 38.500 habitants.

L'objectiu del programa transfronterer és aprofitar tot el capital patrimonial, cultural i social de la zona per reforçar llaços i la catalanitat d'aquest territori i generar-hi desenvolupament territorial en el sentit més ampli del terme. Els participants afirmen que no es tracta només de la mera voluntat de treballar conjuntament les institucions que estan sota administració francesa i sota la catalana, sinó d'una vertadera gestió comuna amb compromís de continuïtat.

Per fer realitat aquesta agrupació europea de cooperació territorial han calgut cinc anys de feina conjunta. De fet, és un bon exemple d'un nou tipus de gestió transfronterera. En aquest sentit, els promotors afirmen que ha estat com una mena de laboratori.

Propostes

La nova entitat ha valorat en un total de 5,6 milions d'euros la inversió que cal per tirar endavant els diferents projectes que inclou la nova marca.

Així en l'àmbit general, preveu la creació d'una xarxa d'indrets patrimonials del territori i de recorreguts d'interpretació; la creació d'un territori integrat a través de la creació d'una imatge comuna i d'accions coordinades entre els socis; l'aposta per sobrepassar la noció de frontera dels habitants, del públic jove, dels visitants i dels actors professionals i voluntaris del patrimoni, i contribuir al desenvolupament econòmic anual d'una àrea rural de muntanya, a través
de la creació d'una oferta professional per al territori.

Així mateix, inclou l'ajuda als professionals públics i privats de la cultura i del turisme a través del desenvolupament de noves activitats i l'accés a recursos professionals, i, finalment, l'ampliació de l'accés a la cultura.

LES XIFRES

24
localitats
conformen el territori nord-català integrat a la nova marca territorial, totes del Vallespir.
7
municipis ripollesos
participen al projecte: Sant Joan, Llanars, Vilallonga, Sant Pau, Camprodon, Molló i Setcases.
38.500
habitants
sumen en total tots els municipis que estan inclosos en el projecte transfronterer.

La història d'un país d'art i d'història

La història de la gestació del projecte per a la posada en marxa de la nova marca transfronterera ve de lluny. Es va iniciar, entre els anys 2006 i 2009, primer només a la part nord-catalana i, posteriorment, s'hi va afegir la ripollesa. El 2009 el projecte es va incloure al programa de l'Estat francès de Països d'art i d'història i, un any després i per primera vegada, s'hi van incloure municipis que no estan sota administració francesa, en aquest cas els set ripollesos. El 2011, es va posar en marxa el servei amb l'aprovació d'un pressupost i es van impartir les sessions de formació als guies. El 2012 es van examinar els guies ripollesos i, a més, es va impulsar el servei educatiu lligat a la nova marca. Aquest servei es va consolidar el 2013 amb una àmplia oferta pedagògica, amb la gratuïtat del transport per als escolars que hi participen i amb la creació de projectes específics com ara els destinats al col·lectiu de persones amb discapacitats mentals i el d'art contemporani, entre molts altres. L'any 2014, va ser quan es va constituir un equip tècnic conjunt de les dues zones i es van impulsar diversos serveis públics. Va ser el moment en què els representants de tots els agents i institucions participants van fer el balanç dels cinc primers anys de la marca i van concretar els projectes del futur immediat. L'any passat, es va oficialitzar la creació de l'agrupació europea de cooperació territorial i es va presentar la candidatura al programa europeu Poctefa pel projecte Patrimc@t: dispositiu territorial d'interpretació, activat aquest any.

Un munt de patrimoni per preservar i per ensenyar

J.C

Sota la marca País d'art i d'història transfronterer. Les valls del Ter i del Tec, ja s'han dut o s'estan duent a terme diverses activitats. Així, la proposta Les portes del temps a l'abadia d'Arles ha tingut la participació de 132 nenes i nens; la que ha estat batejada amb el nom d'Affich'Art, un projecte a l'entorn de la discapacitat, ha captat una seixantena de participants, i, entre moltes altres iniciatives, s'han dut a terme més de cinc-centes propostes de descoberta arreu del territori, a dins de la marca inclòs. A més, s'han impulsat diversos projectes de cooperació per a la rehabilitació del patrimoni, com per exemple la del monestir romànic de Sant Pere de Camprodon. En aquest cas, les obres estan promogudes pel Departament de Cultura de la Generalitat i la fundació La Caixa.

A escala més general, el projecte transfronterer inclou els centres patrimonials industrials de La Verneda, Prats de Molló; el Museu del Suro, Morellàs i les Illes, i la Casa del Patrimoni i de la Memòria André Abet de Sant Llorenç de Cerdans. També inclou el centre de patrimoni religiós del Palau de l'Abadia d'Arles; patrimoni fronterer i militar, com ara Cal Marquès de Camprodon i els castells de Serrallonga i Ceret; les esglésies del Voló i Vilallonga de Ter, i centres antics com ara els de Sant Joan de les Abadesses i Setcases.

Així mateix, en aquesta marca prenen el seu màxim sentit diversos itineraris, com ara el Camí de la Retirada de Molló, un recorregut urbà pel centre de Sant Joan de les Abadesses i el recorregut A la cruïlla, de Sant Pau de Segúries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona