Societat

El Vall d'Hebron farà un 20% més d'operacions a l'any

Carles Puigdemont inaugura el nou bloc quirúrgic de l'hospital, amb dinou sales d'operacions equipades amb la tecnologia més avançada

L'equipament ha suposat una inversió de 37 milions

Una inversió econòmica de 37 milions d'euros, 10.000 metres quadrats, dinou sales d'operacions, 300 professionals i la tecnologia més avançada. El nou bloc quirúrgic de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, inaugurat ahir pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, concentra en una sola planta les sales d'operacions que des dels anys cinquanta estaven distribuïdes en quatre pisos. Des del punt de vista de la comoditat i l'eficiència, representa un salt qualitatiu tant per als cirurgians que hi treballen com per als pacients.

Actualment, l'hospital Vall d'Hebron fa 36.000 operacions cada any, una tercera part de les 106.000 intervencions que es practiquen als hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS). A les noves sales del flamant bloc quirúrgic es fan les d'alta complexitat: neurocirurgia, cardiologia, oncologia i aparell circulatori, unes 8.000 operacions anuals que els responsables de l'hospital estan segurs que podran incrementar com a mínim un 20%. “El que permet el nou bloc és operar més pacients en menys temps, amb més comoditat i més seguretat”, va explicar ahir durant la inauguració el coordinador del bloc quirúrgic, Joan Antoni Hueto.

Les dinou sales d'operacions estan equipades amb tecnologia d'última generació, la qual cosa, segons va destacar Hueto, no només permet millorar la precisió sinó també “reduir el temps d'intervenció i el postoperatori” i introduir “nous processos de treball on el pacient sigui el centre”.

Entre les innovacions incorporades destaquen navegadors de neurocirurgia, sistemes d'imatges 3D, ecografia integrada i un nou robot Da Vinci XI que, tal com explica el cap d'urologia, Joan Morote, “és tan versàtil que millora molt la qualitat de la visió i situa el cirurgià en l'escenari que tots els metges voldrien tenir”. A més, el bloc disposa de dues sales d'operacions híbrides, equipades amb arcs quirúrgics, per poder veure en directe els resultats de determinades intervencions. Tots els aparells, des de les pantalles fins als llums, pengen del sostre i, en tots els casos, el professional pot adaptar-los a les seves necessitats “només pitjant un botó”.

Tot i que es va inaugurar ahir oficialment, el nou bloc quirúrgic del Vall d'Hebron està en funcionament des del 12 de setembre. Abans de la seva posada en marxa els treballadors, convocats per CCOO, es van manifestar per protestar pels canvis d'horaris i d'organització que implica el nou equipament.

LES XIFRES

10.000
metres quadrats
ocupa el nou bloc quirúrgic amb tecnologia capdavantera de l'hospital Vall d'Hebron.
37
milions d'euros
és la inversió global per posar-lo en marxa; 21 en la construcció i 16 per equipar-lo.
19
sales d'operacions
distribuïdes en dues ales al llarg d'un espai de 152 metres de longitud.

Un projecte de futur que ha hagut d'esperar deu anys

El projecte de construcció del nou bloc quirúrgic de l'hospital Vall d'Hebron va començar l'any 2005 com una manera de donar resposta a la necessitat d'actualitzar, racionalitzar i reorganitzar les àrees quirúrgiques de l'Hospital General, construïdes als anys cinquanta i que havien quedat obsoletes i del tot desfasades. Les noves dependències estan pensades per respondre a les necessitats de la població futura. “L'any 2030 més del 50% de la població tindrà més de 50 anys i hem d'estar preparats”, va destacar el coordinador del bloc quirúrgic, Joan Antoni Hueto. El nou edifici, acoblat a l'antic hospital i construït a sobre de les urgències, es va començar a aixecar l'any 2006 però per falta d'inversió no es va començar a equipar fins al 2013. Ahir el president, Carles Puigdemont, va fer un doble agraïment: als governs anteriors i especialment als professionals pels deu anys d'espera. “Tot això no hauria estat possible sense els grans professionals sanitaris que tenim al nostre país i l'esforç incondicional que està donant el col·lectiu davant la manca de finançament”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona