Societat

Aiguats de tardor

El temporal deixa fins a 300 litres al Maresme i es converteix en l'episodi de pluja més important de l'any a Catalunya

A l'interior de les Terres de l'Ebre i en alguns indrets de Ponent la borrasca ha deixat pluges molt minses

Vilassar de Mar iguala en un dia el registre de la pluja recollida durant tot l'any 2015

El temporal dels darrers tres dies a Catalunya -entre el dimecres 12 i el divendres 14 d'octubre- ha deixat registres espectaculars de fins a 300 litres al Maresme (290,4 a Vilassar de Mar i 256,5 a Cabrils) i superiors als 100 litres en nombrosos municipis de l'Empordà, el Gironès, la Selva i el Vallès Oriental. A l'interior de les Terres de l'Ebre i en alguns indrets de Ponent l'episodi ha estat més garrepa i ha deixat pluges molt més minses, en alguns casos de menys de 10 litres.

Tot i això, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es tracta de l'episodi de pluja més important de l'any al nostre país, superant el que es va produir del 3 al 6 d'abril. Per trobar un temporal de pluja més abundant al conjunt de Catalunya cal retrocedir pràcticament un any, fins a principis del novembre del 2015, quan un temporal de pluja va deixar més de 50 litres a la majoria de comarques.

A la comarca del Maresme, els més de 250 litres caiguts a localitats com Cabrils i Vilassar de Mar signifiquen més del 40% de la precipitació que cau al llarg de l'any de mitjana climàtica. I en el cas de Vilassar de Mar, els 290,4 litres d'aquest episodi són una quantitat comparable a la pluja recollida durant tot l'any 2015 (319,9 litre), que va ser molt sec a la zona. Ahir divendres la depressió en altura es va anar retirant cap al Mediterrani, de manera que al llarg de la matinada la precipitació es va anar afeblint fins a desaparèixer.

De totes maneres, la inestabilitat va afavorir el creixement de nuvolades que a partir de migdia van descarregar ruixats i tempestes localment molt intenses a les comarques del nord-est, que en alguns casos van anar acompanyades de calamarsa i pedra.

Cal destacar els 76,2 litres recollits a Albanyà -Lliurona (Alt Empordà) i els més de 60 litres caiguts al nord-est del Gironès (Campdorà, Celrà, Medinyà i Bordils), segons dades dels col·laboradors de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM). De la jornada de divendres també cal destacar la notable alteració marítima, amb onades de més de 4 metres a l'Estartit.

Enfarinada a cotes altes del Pirineu

Paral·lelament, la precipitació ha estat en forma de neu a les cotes més altes del Pirineu, essent la nevada més destacada del que portem de tardor a la serralada.

Si bé entre el dimecres 12 i el dijous 13 la neu va caure a partir d'uns 2.500 metres, la matinada del divendres 14 la cota de neu ha baixat fins a uns 2.000 - 2.200 metres al sector occidental del Pirineu català.

Sobresurten els 12 centímetres a les cotes més altes d'Espot, els 8 centímetres de Salòria, la Bonaigua i Certascan, o els 7 centímetres de Lac Redon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot