Societat

Societat

Memòria històrica

Enderrocant les ferides visibles

El monòlit franquista del coll del Moro de Gandesa es demolirà en un termini breu

Erigit sobre les pedres de les tombes ibèriques, Francisco Franco s'hi va situar per seguir la batalla de l'Ebre

Vuitanta anys després de l'inici de la Guerra Civil Espanyola, es continua treballant, en superfície i sota terra, per recuperar la memòria i tancar les ferides obertes. N'hi ha de més visibles que d'altres. Assentat literalment sobre les pedres de les tombes ibèriques, a Gandesa hi perviu el monòlit que els “vencedors” van inaugurar el 1953. Des d'aquesta zona coneguda com el coll del Moro, Francisco Franco va dirigir la batalla de l'Ebre. Instal·lat el 2 de setembre del 1938, tenia la panoràmica dels diversos flancs oberts a les serres de Pàndols i Cavalls. A pocs metres, encara hi ha el búnquer que feien servir.

Amb avançat estat de degradació i objectiu del vandalisme, al monument de 5 metres d'alçària i amb diversos símbols franquistes –ha esdevingut motiu de pelegrinatge per afins al règim franquista i a l'extrema dreta– li queda “poc” recorregut. L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha avançat que anirà a terra “en un termini breu”. La Diputació de Tarragona, administració propietària de l'espai, en va aprovar l'enderroc al juliol passat i la demolició només espera l'autorització de la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre, que es reuneix periòdicament.

L'Ajuntament de Gandesa i la Diputació de Tarragona ja han enllestit el projecte per retirar el monòlit franquista i també l'acord de cessió dels terrenys. “Està ubicat en terme municipal de Gandesa però en uns terrenys de la Diputació i, com que són sòl rústic, l'autorització ha de venir d'Urbanisme”, puntualitza Luz.

De fet, el consistori espera la cessió dels terrenys per continuar actuant al jaciment ibèric del coll del Moro on, a uns centenars de metres del monòlit, s'ha confirmat l'existència del celler més antic de Catalunya, del segle III abans de Crist. “Ja que tenim la necròpolis més important de Catalunya, entenem que hem de continuar fent les prospeccions i restaurar-ho”, explica el batlle. “És un fet de sentit comú”, conclou Luz.

A Benicarló i Vall-de-Roures

L'aplicació de la llei de la memòria històrica aprovada el 2007 també s'ha fet palesa aquests dies en altres punts del país a tocar de les Terres de l'Ebre. A Benicarló (Baix Maestrat) aquesta mateixa setmana hi han desmantellat un monòlit instal·lat per commemorar l'ocupació de la ciutat de les tropes del general Franco el 15 d'abril del 1938, en la denominada IV División de Navarra. D'1,70 metres d'amplària, 4 d'alçària i 15 tones de pes, es traslladarà al Museu d'Història Militar de Castelló, pertanyent a l'associació Aula Militar Bermúdez de Castro.

A Vall-de-Roures (Matarranya), finalment la Cruz de los Caídos també va ser desmuntada fa 15 dies. Les pedres del monòlit, que estava situat en un espai enjardinat d'un dels carrers principals, van ser retirades en una grua una per una.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona