Societat

Veïns de Borredà eviten l'inici de les obres de la depuradora

El veïnat barra el pas a les màquines que havien de començar a construir l'estació com a crítica a la ubicació escollida per construir-la

Pretenen instal·lar-la a escassos 80 metres d'alguns habitatges i negocis turístics

Les màquines van intentar entrar per dos accessos però no van poder

Les obres per construir la depuradora de Borredà havien de començar ahir però alguns veïns del poble ho van impedir. Fa uns dies ja van explicar a aquest diari que no estaven d'acord amb la ubicació de l'estació i ahir ho van demostrar amb fets. Van barrar el pas a les màquines de la constructora, que preveien començar a treballar ahir al matí però van veure com els veïns taponaven qualsevol accés als terrenys on s'havia de construir l'estació.

Dos intents frustrats

Les màquines de la constructora van intentar fins a dues ocasions entrar en els terrenys per començar-hi a treballar. A primera hora del matí, les màquines van arribar a Borredà però van veure's obstaculitzades per un cotxe aparcat a consciència a l'entrada del camí que porta als terrenys.

En veure-ho, les màquines van retrocedir i van intentar entrar per un altre accés. En concret, pretenien agafar el camí des d'un tros més avall, entrant pel lateral de l'edifici de la fonda Baix Pirineu. Allà, però, hi van trobar un grup de veïns que els van advertir que estaven en una propietat privada, fet que va provocar que les màquines tornessin a recular. Poc després que ho fessin, els mateixos veïns del poble que van barrar-los el pas van col·locar un vehicle de grans dimensions al bell mig de l'accés per assegurar-se que la constructora no hi podria arribar de cap manera. A més, des de llavors un grup d'una vintena de veïns es van quedar a la zona per fer més visible el seu punt de vista crític amb la decisió de començar les obres en el punt escollit per l'administració.

La reacció de l'ACA

Avançat el matí, un tècnic de l'Agència Catalana de l'Aigua va arribar a la zona amb la voluntat de parlar amb els veïns i intentar solucionar el conflicte. No va poder: els veïns es van mostrar ferms en les seves idees i van denunciar davant el tècnic una “manca de voluntat política” a l'hora de repensar el lloc on es construirà l'estació.

Els veïns, a més, van aprofitar la visita del representant de l'ACA per recalcar-li que no estan en contra de la construcció de la depuradora, sinó de la seva ubicació. “Només demanem que es construeixi un tros més avall, més allunyada del poble. Hi ha espai de sobres per construir-la”, va dir una resident present al lloc dels fets.

El tècnic de l'ACA va fer fotografies dels fets i les farà arribar a l'agència per tal que s'adoptin les mesures oportunes. Segons va explicar in situ a aquest diari, l'ACA s'ha trobat en situacions similars quan s'ha disposat a construir depuradores en municipis de Catalunya. En aquests casos, va dir, s'acostuma a fer un segon intent d'entrar als terrenys amb la presència dels Mossos d'Esquadra.

En la mateixa línia es va pronunciar l'alcalde del poble, Joan Roma, que va explicar que ara és l'ACA qui ha de decidir quina mesura pren. Roma, però, va mantenir una reunió extraordinària amb quatre representants del veïnat opositor a la tarda en què totes dues parts van intercanviar punts de vista.

Per l'alcalde, els habitants han estat degudament informats de l'estat de les negociacions amb l'ACA. “La depuradora ha estat present en 10 butlletins municipals i ha aparegut en els mitjans comarcals”, va reiterar.

Només demanem que la construeixin més avall. Hi ha espai de sobres i no afectarà els veïns
Resident a Borredà
Els veïns no han de patir per cap dels perjudicis que els preocupen
Joan Roma
Alcalde de borredà

300 persones en contra de la ubicació triada

La construcció de la depuradora a Borredà ha generat molta controvèrsia al poble. Una part important dels residents han recollit firmes des del setembre, quan es va conèixer quin seria el punt escollit per construir-la. La zona se situa a uns 80 metres d'alguns habitatges i negocis dedicats a l'hostaleria i el turisme rural. Per això, consideren que la construcció de l'estació suposarà un greu perjudici per als residents que fan vida en aquestes cases i pateixen per l'impacte visual i les pudors que se'n derivaran.

Per la seva banda, l'alcalde, Joan Roma, que és una de les persones que viuen a prop del terreny on s'ha de construir la depuradora, creu que els habitants “no han de patir per cap dels perjudicis que els preocupen”. Segons va explicar fa uns dies, les pudors no s'escampen gràcies als tractaments que es fan avui en dia i l'impacte visual es pot solucionar amb la plantació de vegetació al voltant de la depuradora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES