Societat

pobresa energètica

Baiget respon a Gas Natural que no cal desenvolupar un reglament quan la llei ja és “clara i explícita”

El conseller d'Empresa i Coneixement trucarà a la companyia i les plataformes socials per buscar una “solució definitiva” als talls de subministrament

El govern ha rebut 200 denúncies per incomplir la llei de pobresa energètica i ha imposat 18 sancions

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha respost aquest dijous a Gas Natural que no cal desenvolupar un reglament quan la llei és “clara i explícita”, com és el cas de la normativa catalana de pobresa energètica.

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va culpar ahir la Generalitat de no haver redactat el reglament necessari per poder complir amb la llei que obliga les empreses a informar les administracions abans d'executar talls de subministraments bàsics.

Baiget ha recordat avui que “hi ha moltes lleis que no tenen reglaments” perquè no són necessaris per aplicar-les. “Per què ara resulta que totes les lleis han de tenir reglaments? Hi són quan són necessaris. Quan no hi són és perquè la llei és prou clara i explícita. I l'Administració ha fet el que diu la llei”, ha indicat.

El conseller ha reiterat que l'executiu català ha aplicat fil per randa la llei de mesures urgents contra l'emergència habitacional i la pobresa energètica. La norma, ha dit, obliga l'Administració a redactar un protocol d'actuació amb els serveis socials i, des del desembre del 2015, aquest protocol està en vigor. La seva aplicació ha impedit 39.000 talls de subministraments energètics. “Mirin si les empreses creuen que aquest protocol és efectiu que l'han recorregut judicialment. El jutge, però, no els va concedir la suspensió cautelar de la llei”, ha assenyalat el conseller.

El titular d'Empresa i Coneixement del Govern ha assenyalat que declaracions com les que va fer aquest dimecres a Madrid el màxim responsable de Gas Natural són “debats que no ajuden” a resoldre la problemàtica de la pobresa energètica. “El que hem de fer és treballar perquè aquestes situacions no es reprodueixin”, ha dit referint-se al cas mortal de Reus.

En aquest sentit, ha anunciat que trucarà aquest dijous als responsables de Gas Natural i les plataformes socials per convocar-los a una reunió per buscar una “solució definitiva” al problema dels talls de subministraments bàsics. L'objectiu del govern és que les elèctriques subscriguin els convenis per bonificar o condonar els imports de les factures impagades per part de famílies vulnerables.

A preguntes dels periodistes, Baiget ha aclarit que el govern no actuarà d'ofici per requerir més informació sobre altres casos de talls de subministrament ni a Gas Natural ni a d'altres empreses, ja que l'Administració ha d'actuar amb “subsidiarietat” i els serveis socials són els encarregats de vetllar per aquesta qüestió. “Els recursos que la Generalitat destina a la lluita contra la pobresa energètica es destinen al conveni marc que el departament de Benestar té amb els serveis socials per ajudar-los en aquesta tasca”, ha detallat.

El conseller ha explicat que el govern ha rebut 200 denúncies per incompliment de la llei catalana de pobresa energètica i que totes han estat investigades. En relació al cas de Gas Natural, esperaran a rebre la informació requerida per després obrir un expedient i, si correspon, interposar sancions. Des de la posada en marxa de la llei 24/2015, el govern ha interposat 18 sancions, amb un import de 10.000 euros cadascuna, ha indicat el conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia