Societat

Festes i tradicions

Benvinguts, Reis!

Els Reis d'Orient arriben aquest vespre a totes les poblacions de la Catalunya Central carregats de regals i carbó

La cavalcada d'Igualada estrena aquest any la condició de festa patrimonial d'interès nacional

La cavalcada de Sant Vicenç de Castellet arriba al centenari

Amb totes les cartes llegides i els encàrrecs fets, els Reis Mags d'Orient arribaran aquest vespre a totes les poblacions de la Catalunya Central per acabar la feina: repartiran regals en molts casos i deixaran carbó en d'altres. La màgia i la il·lusió tornaran a ser els ingredients imprescindibles d'una jornada en què els infants són els protagonistes.

Igualada

A la capital de l'Anoia, l'edició d'enguany de la cavalcada de Reis serà especial, ja que estrenarà la condició de festa patrimonial d'interès nacional que li va concedir la Generalitat de Catalunya fa poc més d'una setmana. I és que la cavalcada de Reis d'Igualada és de les més antigues de Catalunya, ja que es va iniciar el 1899, i manté elements característics com ara l'arribada del patge Faruk a la ciutat dies abans de la festa, i peculiaritats com el fet que, al llarg del recorregut, els patges pugin a les finestres i als balcons per deixar-hi els primers paquets de la nit. La cavalcada arrencarà a les 17.30 h del passeig Verdaguer i acabarà cap a les 21 h a la plaça Castells. Com és habitual, la comitiva reial es podrà seguir en streaming.

Vic

La cavalcada de la capital d'Osona serà aquest any una de les més mediàtiques de Catalunya, ja que serà retransmesa per TV3. Aquest fet provoca que s'avanci l'hora d'inici de la cavalcada a les 17.30 h, quan el foc dels teiers i els tambors que acompanyen els Reis entraran pel passeig de la Generalitat. L'arribada a la plaça Major serà a les 20 h, quan el rei blanc farà el seu discurs, que sempre acaba amb la popular frase “A dormitare! A la nonne!”. La cavalcada de Reis de Vic arriba a la 74a edició i, entre els elements més característics, hi destaca el foc, molt present en una comitiva que s'estén al llarg d'un quilòmetre i en què participen fins a 800 persones. Encara a Vic, després de la polèmica dels últims dies amb els fanalets de l'ANC, ben segur que l'atenció també se centrarà a veure quants fanalets amb l'estelada hi ha entre el públic, i si el nombre d'estelades a les finestres i als balcons, ja força elevat a la capital osonenca, augmenta. Entre les cavalcades osonenques, també cal destacar la de Tona i la de Taradell, on és tradició cremar atxes de barballó.

Manresa

A Manresa ja fa algunes setmanes que els patges i el carter reial faciliten la feina als Reis Mags i són presents a la ciutat perquè tot estigui a punt per a aquesta nit. La cavalcada a la capital del Bages començarà a les 18 h a la muralla de Sant Francesc, i el recorregut portarà els Reis d'Orient, damunt les seves carrosses, fins a la plaça Sant Domènec. Un cop allà, Ses Majestats arribaran a peu fins a la plaça Major. Al Bages, aquest any, entre les moltes cavalcades que es fan en pobles i ciutats, cal destacar la que tindrà lloc a Sant Vicenç de Castellet, que en aquesta edició arriba al centenari. Per celebrar-ho, la comitiva reial arribarà a la població amb més carrosses, noves vestimentes i un logotip commemoratiu dels cent anys. També està previst que es reparteixin fins a 600 quilos de caramels en una cavalcada que començarà a les 18.30 h al pont d'entrada al municipi.

Berga

A Berga també està tot a punt. La comitiva de Ses Majestats sortirà a les 17.30 h de la plaça Gernika i farà un reconegut per diversos carrers de la capital del Berguedà fins a arribar a la plaça Sant Pere. Un cop els Reis d'Orient hagin baixat de les carrosses, arribarà un dels moments més esperats pels infants: els Reis rebran la canalla a la sala de plens de l'ajuntament.

A diferència del que passa a Vic, l'ANC de Berga no fa cap crida a dur fanalets independentistes per “no barrejar les coses”.

Solsona

A Solsona, els Reis tenen previst entrar a la població a les 18.30 h per l'avinguda del Cardenal Tarancón, i des d'allà començar un recorregut que es caracteritza per la proximitat amb la gent que els va a veure. En la comitiva de Solsona, està previst que hi participin un centenar de persones, i enguany una de les novetats serà la col·laboració de Lacetània Teatre, que s'afegeix a les moltes entitats de la població que ajuden a fer una bona rebuda a Ses Majestats. Un dels punts clau del recorregut serà el portal del Castell, on els Reis seran rebuts per les autoritats municipals i adreçaran unes primeres paraules als nens i nenes que s'hagin aplegat a Solsona. El seguici continuarà fins a la catedral, on de nou els infants es podran acostar als tres savis d'Orient per rebre caramels o, en cas d'urgència, entregar la carta al límit del termini.

A la catedral de Solsona, els Reis Mags faran la tradicional ofrena a la imatge del nen Jesús, i acabaran el recorregut a la residència Amisol.

Moià

A Moià, la cavalcada començarà a les 18 h i està previst que Ses Majestats entrin a la vila per la carretera de Vic. El recorregut que faran serà: carretera de Vic, avinguda de la Vila, carrer de Sant Antoni i plaça Major. El tret característic de la cavalcada de Moià es produeix a l'avinguda de la Vila, on els nens i nenes van pujant a saludar els Reis a dalt de les carrosses mentre passa tota la comitiva. El punt final de la cavalcada a la capital del Moianès el marcarà l'acte de rebuda que es farà a l'església parroquial.

Un cop hagin acabat les cavalcades per tots els pobles i ciutats de la Catalunya Central, les instruccions són ben clares: cal anar a dormir ben d'hora per tal que els Reis Mags d'Orient puguin fer la seva feina en la nit més màgica de l'any.

LES DATES

1899
Primera cavalcada
de Reis a Igualada. La cita ha estat reconeguda recentment com a festa patrimonial d'interès nacional.
1943
Primera cavalcada
de Reis a Vic. La festa està marcada per la presència del foc i per una gran comitiva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt